Deinze bespaart met energie-efficiënte LED-straatverlichting

Na Sint-Genesius-Rode schakelt ook Deinze over naar LED-straatverlichting en realiseert daarmee grote besparingen zonder te raken aan de veiligheid op straat.

Trefwoorden: #Deinze, #dimmen, #LED-verlichting, #Philips, #straatverlichting, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Lhoon )

ENGINEERINGNET.BE - De stad Deinze kondigde in augustus al aan dat zij wil investeren in nieuwe openbare verlichting met LED. Deinze werkte samen met Eandis een nieuw lichtplan uit.

Philips zal de komende jaren nauw samenwerken met het stadsbestuur om de doelstellingen van het nieuwe lichtplan te realiseren dankzij energie-efficiënte LED-verlichting die kan gedimd worden.

De stijgende energiekosten, de voortdurende druk op de budgetten van lokale overheden, en de hoge nood om energie te besparen, onder meer door het stroomtekort deze winter, noodzaakt steden en gemeenten om maatregelen te nemen.

Zo kiezen sommige overheden ervoor om bepaalde straatverlichting ’s nachts uit te schakelen. In Deinze wil men echter de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel van haar burgers niet in het gedrang brengen.

Deinze heeft in totaal zo'n 6.250 verlichtingspalen. In een eerste fase zal de verlichting in alle woonwijken en fietspaden aangepakt worden. Dit vertegenwoordigt één derde van het totale lichtpark (zo’n 2.000 lichtpunten) dat zal vervangen worden door energiezuinige LED-verlichting.

Deze eerste fase wordt opgestart in november 2014. In een latere fase zal de verlichting in de hele stad overgeschakeld worden naar LED-verlichting. Deinze wil hiermee grote besparingen realiseren.

De stad engageerde zich om tegen 2020 tot 30% energie te besparen. Met de overschakeling naar LED-verlichting kan men tot 40 % energie besparen.

Doordat er op heel wat plaatsen ook tot 50% gedimd zal worden gedurende bepaalde tijdstippen kunnen de energiebesparingen oplopen tot 60%.