2,3 miljoen euro voor zonnekap

QinetiQ heeft een contract van 2,3 miljoen euro binnengehaald voor het leveren van een belangrijke component voor de EUCLID-ruimtetelescoop.

Trefwoorden: #ESA, #EUCLID-ruimtetelescoop, #QinetiQ, #ruimtevaart, #telescoop, #Thales Alenia Space Turin

Lees verder

research

( Foto: QinetiQ )

ENGINEERINGNET.BE - De ‘EUCLID’ ruimtetelescoop is onderdeel van een wetenschappelijke missie van het Europees ruimtevaartagantschap ESA, waarbij de ‘zwarte energie’ zal worden onderzocht die de versnelde uitbreiding van het heelal veroorzaakt.

Er zal gezocht worden naar de onzichtbare bronmaterie die goed is voor een kwart van de volledige energiemassa in het universum en door wetenschappers ‘zwarte materie’ wordt genoemd.

De lancering van de ‘EUCLID’ is voorzien voor 2020. De telescoop zal een zestal jaar in de ruimte zweven en zal dagelijks achthonderd gigabyte aan gegevens naar de aarde sturen.

Thales Alenia Space Turin is hoofdaannemer voor de bouw van de satelliet en Airbus Defence and Space uit Toulouse bouwt de telescoop.

QinetiQ Space ontwikkelt op zijn beurt de ‘baffle’. Dat is een zonnekap bovenop de telescoop die verhindert dat zonnestralen de telescopische lens verstoren en de werking van de ruimtetelescoop moet verbeteren.

Het gaat om een zwarte cilindrische structuur die aan temperaturen van tweehonderd graden onder nul moet kunnen weerstaan en amper zestig kilogram mag wegen.

De module is 2,60 meter hoog en heeft een diameter van 1,80 meter. QinetiQ Space startte in mei dit jaar met de ontwikkeling van een prototype en zal het project eind 2016 afronden.

QinetiQ Space werd in 1969 in Kruibeke opgericht met de bedoeling industriële producten te maken. Maar sinds 1983 concentreert de onderneming zich op het ontwerp en de bouw van kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart.

In 2005 werd het onderdeel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group. Vandaag werkt ze met 70 mensen en haalt ze een omzet van twintig miljoen euro. Met dit project is de onderneming niet aan haar proefstuk toe.

Ze ontwikkelde al een tiental jaar geleden zijn eerste zonnekap en heeft met dit product internationale bekendheid verworven.

Vandaag is ze trouwens ook bezig met de ontwikkeling van een zonnekap voor de Cheops satelliet die in 2018 planeten in andere sterrenstelsels zal detecteren en analyseren.