Koningin Máxima opent nieuwe kaasmakerij

Op 13 november opent CONO Kaasmakers de deuren van hun nieuwe kaasmakerij, waarvan het bedrijf claimt dat dit de meest duurzaamste ter wereld is.

Trefwoorden: #CO2 neutraal, #CONO kaasmakers, #kaas, #kaasmakerij, #klimaatneutraal, #Koningin Maxima

Lees verder

Nieuws

( Foto: CONO Kaasmakers )

ENGINEERINGNET.NL - Voor de nieuwe kaasmakerij, de kantoren en inrichting van de terreinen zijn duurzame, tijdloze materialen gebruikt.

Het gebouw is door zijn opbouw en materiaalkeuze op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. CONO Kaasmakers heeft de diverse bouwpartners nauw laten samenwerken om energieverkwisting in het productieproces te voorkomen.

Op het dak worden zonnepanelen geplaatst. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt volledig klimaatneutraal. Het gebouw is genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland maar daarboven wil CONO Kaasmakers de groenste kaasmakerij van de wereld zijn.

Reden voor de nieuwbouw was dat de huidige kaasmakerij uit 1929 te oud en te klein werd. Omdat de Beemsterpolder de werelderfgoed status heeft, was de eis dat het gebouw perfect moet passen in het landschap.

Door het ontwerp van architect Bastiaan Jongerius, die gekozen is als architect na advies door een beoordelingscommissie onder leiding van oud rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra.

In de bestaande kaasmakerij, pal naast de nieuwe, wordt op traditionele manier kaas gemaakt met ambachtelijke elementen. In de nieuwe kaasmakerij, hoewel hypermodern, zal dit op precies dezelfde manier gebeuren waarbij de wei en wrongel handmatig geroerd wordt in open draineerbakken.

De eeuwenoude receptuur en de rol van de kaasmeesters zijn essentieel voor de smaak van deze kaas.

Een van de belangrijkste factoren bij het maken van Beemsterkaas is de factor tijd. CONO Kaasmakers zet zich af tegen snelle productieprocessen waarbij alleen rendement belangrijk is en smaakvervlakking het resultaat is.

CONO Kaasmakers neemt de tijd om Beemsterkaas te maken, vandaar dat ook de nieuwe kaasmakerij de naam ‘De Tijd’ krijgt.