Mimetas haalt 4,1 miljoen euro op voor organen-op-chips

In Leiden gevestigde biotechbedrijf ontwikkelt organen-op-chips voor betere ontwikkeling van geneesmiddelen in driedimensionale weefsels en kan activiteiten nu uitbreiden.

Trefwoorden: #chip, #mimetas, #onderzoek, #orgaan, #Participatiemaatschappij Oost Nederland, #Zeeuws Investerings Fonds

Lees verder

research

( Foto: MIMETAS )

ENGINEERINGNET.NL - Durfkapitaalinvesteerders Zeeuws Investerings Fonds en Participatiemaatschappij Oost Nederland hebben de krachten gebundeld met nationale en regionale partners om de ontwikkeling en verkoop van MIMETAS’ driedimensionale ziekte- en orgaanmodellen te financieren.

Het bedrijf ontwikkelt organen-op-chips voor een betere ontwikkeling van geneesmiddelen in driedimensionale weefsels. Deze microfluïdische technologieën maken het grootschalig testen van geneesmiddelen mogelijk op geminiaturiseerde orgaanmodellen. Deze modellen hebben een beter voorspellende waarde dan proefdieren en conventionele celkweekmodellen.

De OrganoPlate van MIMETAS ondersteunt driedimensionale celkweek onder perfusie met membraanvrije co-cultuur en boundary- en gradiëntvorming, waardoor belangrijke aspecten van weefsels en organen kunnen worden nagebootst. De net binnengehaalde investering zal worden aangewend om de productie van OrganoPlates op te schalen en activiteiten in de modelontwikkeling verder te versterken.

MIMETAS werkt momenteel aan een veelvoud aan modellen voor ziektes, toxiciteit en ADME (adsorptie, distributie, metabolisme en excretie), die in verschillende stadia van ontwikkeling en validatie zijn.

Het bedrijf doet zaken met vrijwel alle grote farmaceutische bedrijven wat betreft orgaanmodellen voor nieuwe medicijnontwikkeling, zoals het recent aangekondigde nier-op-een-chip project van 1,6 miljoen dollar in samenwerking met Roche, Pfizer en GlaxoSmithKline.

Marius Prins, directeur van PPM Oost, stelt over de motivatie om te investeren in MIMETAS: "De significante waardeontwikkeling op basis van betere ziektemodellen met minder gebruik van proefdieren is zeer relevant voor ons fonds. Daarnaast stelt deze strategische investering in MIMETAS ons in staat om twee leidende technologieclusters in Nederland te koppelen in één bloeiende onderneming: biotechnologie van het Leiden Bioscience Park en microfluidica aan de Universiteit Twente".


OP DE FOTO
Vlnr: Johan Sebregts (ZIF), Jan-Frens van Giessel (PPM Oost) en Jos Joore, Bas Trietsch en Paul Vulto (MIMETAS.