TNO gaat productie van biobased aromaten opschalen

Commerciële productie van dit type aromaten is een grote doorbraak, omdat nu nog 40% van alle grondstoffen in de chemische industrie bestaat uit aromaten, afkomstig van aardolie.

Trefwoorden: #biobased aromaten, #Biorizon, #The Green Chemistry Campus, #TNO, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - TNO is er, samen met partners, in geslaagd biobased aromaten op laboratoriumschaal te produceren. Dat proces wordt nu opgeschaald.

Het shared research center Biorizon is een samenwerking van TNO, VITO en The Green Chemistry Campus. Doel van Biorizon is om in 2020 voor industriële partners van TNO commerciële productie van biobased aromaten mogelijk te maken.

Aromaten vinden hun toepassing in polymeren, coatings en chemicals. Het zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie. Maar het gebruik van aromaten creëert een grote afhankelijkheid van aardolie. Bovendien dragen ze bij aan het CO2-probleem. Binnen Biorizon worden methoden ontwikkeld om aromaten te winnen uit plantaardig (rest)materiaal.

Er is veel literatuur over de wijze waarop biomassa kan worden omgezet in aromaten. Maar het blijkt lastig deze technologie op grote schaal te laten werken en rendabel te maken. Ook het volcontinu produceren van grote hoeveelheden aromaten is problematisch. Op basis van deze literatuur en patentanalyses zijn een aantal productieroutes geselecteerd.

Op laboratoriumschaal lukt het suikers om te zetten in furanen. Daar worden vervolgens aromaten van gemaakt. Er komt nu een proefopstelling die één tot tien liter biobased aromaten per uur kan produceren.

Dit wordt een flow proces, dus continue productie, wat belangrijk is voor toekomstige commerciële productie. De stap hierna is het opzetten van een pilot plant. Pas daarna komt er een demoschaal en daarna komt commerciële productie in zicht.

Belangrijk bij de productie van biobased aromaten is kostenreductie. Het cruciale scheidingsproces is bijvoorbeeld nog duur. Maar met een nieuwe membraanscheiding kunnen de kosten aanzienlijk omlaag. Dit is te danken aan de Belgische partner VITO, die ook onderzoek doet naar een betere omzetting van lignine (houtstof, komt voor in celwanden) in biobased aromaten.

Biorizon wil binnen vijf jaar tot de top 5 wereldwijd van onderzoeksprogramma’s naar biobased aromaten behoren, waarbij de organisatie stelt dat wat nu gerealiseerd is vrij uniek in de wereld is.

Verder is Biorizon gebaseerd op het principe van ‘open innovation’, waarbij nadrukkelijk samenwerking wordt nagestreefd met producenten, kenniscentra, innovators en andere spelers op gebied van biobased technology.

In november 2013 is het ‘OP Zuid Project Biorizon’ gestart. Financiële steun is er van de provincie Noord-Brabant, TNO, VITO, Rewin, Sabic en EFRO.