Kennisinstellingen krijgen 50 miljoen euro voor binnenhalen Europees geld

Nederlandse wetenschappers kunnen met deze extra gelden meer Europese onderzoeksubsidies binnenhalen, wat tot nu heel succesvol is verlopen.

Trefwoorden: #Kennisinstellingen, #minister Bussemaker, #Sander Dekker, #subdidies, #wetenschappers

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, Sander Dekker )

ENGINEERINGNET.NL - Zo werd er in de afgelopen 7 jaar 3,4 miljard euro verworven, wat bijna anderhalf keer zoveel is als Nederland via de EU-begroting bijdraagt.

Het Europese onderzoeksbudget is in het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 met zo’n 40% vergroot en mede daarom wordt de 50 miljoen euro matchingsgeld in onderzoek geïnvesteerd om er voor te zorgen dat de Nederlandse wetenschap even succesvol zal blijven met het aantrekken Europees onderzoeksgeld.

Wanneer aan een onderzoeker een Europese subsidie wordt toegewezen, is dit in vele gevallen niet voldoende om het gehele onderzoek te kunnen uitvoeren. De instelling betaalt dan de kosten voor bijvoorbeeld de faciliteiten, die niet worden vergoed door de subsidie.

Dit heet matching. Hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen ervoeren de afgelopen jaren een hoge matchingsdruk, die nu verlicht wordt met deze bijdrage van 50 miljoen euro.

Vanaf 2015 stelt staatssecretaris Sander Dekker (wetenschap) dit geld beschikbaar voor onderzoekers van hogescholen, universiteiten en publieke kennisinstellingen. Dit staat in de brief Voortgangsrapportage bedrijvenbeleid die deze week aan de Tweede Kamer is verzonden.

In de wetenschapsvisie die Dekker samen met minister Bussemaker in november zal uitbrengen, wordt aangegeven hoe dit geld ingezet wordt.