Dankzij Belgische ingenieurs: nieuwe productielijn bij 3M in Zwijndrecht

3M zal dit en komend jaar bijna 20 miljoen euro investeren in onder meer een nieuwe productielijn voor solventvrije lijmen in Zwijndrecht. Met dank aan de lokale ingenieurs.

Trefwoorden: #3m, #biofarma, #economie, #labo, #lijm, #muyters, #onderzoek, #ontwikkeling, #productie, #solventvrij, #zwijndrecht

Lees verder

Nieuws

( Foto: 3M / © Marcel van Hoorn )

ENGINEERINGNET.BE – Het laboratorium van 3M in Zwijndrecht heeft een cruciale rol gespeeld in de beslissing om zowat 20 miljoen euro te investeren in uitbreiding van de lokale faciliteiten, waaronder een nieuwe productielijn.

De ingenieurs en onderzoekers ontwikkelden er een nieuwe technologie voor solventvrije lijmen, en nu haalt de vestiging de investering binnen om de lijmen ook effectief te produceren.

Dat is goed nieuws, en het onderstreept nog maar eens hoe belangrijk het is om de technische kennis over de processen lokaal te verankeren met het oog op toekomstige productie.

De nieuwe lijn is overigens niet het enige wat Zwijndrecht wist te verwerven: er komen ook investeringen in een nieuw procedé om hoogwaardig rubber te maken, nieuwe laboratoriumapparatuur voor kunststof, een West-Europees validatielab voor de biofarma-industrie en de expansie van laboratoria en trainingsfacililiteiten. Door alle investeringen wordt het aantal onderzoekers in Zwijndrecht naar verluidt uitgebreid van 50 naar 65.

3M maakte een en ander vandaag bekend tijdens de opening van het nieuwe validatielab in aanwezigheid van Vlaams Minister Philippe Muyters van Werk, Economie, Innovatie en Sport, en burgemeester André Van de Vyver van Zwijndrecht.

Het nieuwe lab zal validatietesten uitvoeren voor filtratieprocessen waarmee de ontwikkeling en productie van nieuwe vaccins en antibiotica wordt ondersteund. Op laboschaal wordt het productieproces van de klant gesimuleerd en worden de filters getest om te valideren of ze voldoen aan de specifieke vereisten.

Meer in detail gaat het om 9,6 miljoen euro voor de nieuwe productielijn en 4,6 miljoen voor onderzoek naar het nieuwe, duurzame rubber. Ook deze laatste investering is te danken aan het voorafgaande onderzoek van de lokale 3M-ingenieurs. Deze technologie zal zowel de impact op het milieu als het energieverbruik tijdens het productieproces verminderen.Het resterende bedrag gaat naar nieuwe apparatuur voor de laboratoria en trainingsfacililiteiten voor klantgerichte ontwikkeling.


CITAAT
“3M blijft systematisch investeren in innovatie. De jaarlijkse doelstelling is 6% van de omzet. We investeren in Zwijndrecht gemiddeld 10 tot 11 miljoen euro op jaarbasis. En dat blijven we doen omdat Antwerpen een belangrijke groeipool is, met een sterke concentratie van chemische bedrijven die wij kunnen ondersteunen”, zegt R&D-manager Hans Vlaminck.

ACHTERGROND
3M is al meer dan 50 jaar actief in België, waar het 700 medewerkers telt in drie sites in Diegem, Zwijndrecht en Nijvel. Die hebben een gezamenlijke omzet van 280 miljoen euro. De locatie Zwijndrecht is de enige chemische fabriek van 3M in Europa en speelt daarom een strategische rol, zowel in productie als in R&D. De fabriek produceert halfafgewerkte producten voor andere vestigingen.