Versterkte samenwerking tussen havens Antwerpen en Shangai

De havens van Shanghai en Antwerpen gaan nauwer samenwerken. Tijdens de stedelijke missie naar Shangai werd een Memorandum of Understanding (MoU) oondertekend.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Haven van Antwerpen, #Haven van Shangai, #Memorandum of Understanding, #MoU, #samenwerking, #Shangai

Lees verder

Nieuws

( Foto: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Al sinds 1985, jaar waarin een zusterverdrag werd afgesloten, onderhouden Antwerpen en Shanghai warme banden met elkaar.

Tijdens de prinselijke missie naar China in 2004 werd dat verdrag hernieuwd. Vandaag, tien jaar later, engageren beide havens zich opnieuw om intens samen te werken op een aantal domeinen. De Antwerpse maritieme kennis is bovendien sterk verankerd in de haven van Shanghai, niet minder dan 240 Chinese professionals werden opgeleid door APEC, het opleidings- en trainingscentrum van de Antwerpse haven.

De haven van Shanghai is de grootste haven ter wereld. In 2013 werd er 776 miljoen ton goederen overgeslagen. Het aantal behandelde containers klokte vorig jaar af op 33,61 miljoen TEU.

De Antwerpse haven is de grootste haven van België en nummer twee in Europa. Met een overslag van 190 miljoen ton goederen en 8,6 miljoen behandelde TEU liet de Scheldehaven vorig jaar een recordjaar optekenen.

Met de ondertekende MoU engageren Antwerpen en Shanghai zich onder meer om informatie uit te wisselen over hun hinterland, om gezamenlijk promotie te voeren en om trainingen voor maritieme professionals op te zetten.

Het belang dat de Antwerpse haven hecht aan de regio rond Shanghai en Zuid-China vertaalde zich in 2008 met de installatie van een vaste havenvertegenwoordiger in Shanghai.