Elektrisch taxivervoer vanaf Schiphol van start

Er gaan in totaal 167 Tesla's in gebruik worden genomen, waarmee er nergens ter wereld zoveel duurzame auto's rondrijden als op Schiphol.

Trefwoorden: #elektrische taxi, #luchthaven, #luchthaventaxi, #Schiphol, #Tesla

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - David van der Mark - voorbeeld Tesla S )

ENGINEERINGNET.NL - De eerste 50 elektrische taxi's zijn deze week gaan rijden, want de laadcapaciteit is nog niet helemaal op peil om gelijk alle Tesla's in te gaan zetten.

Taxibedrijven Bios-groep (71 Tesla's) en BBF-Schipholtaxi (96) zijn zelf verantwoordelijk voor de bouw van deze laadpalen.

Binnenkort opent Bios-groep een oplaadstation op Schiphol-Rijk dat het grootste van Europa zal zijn, aldus het bedrijf. Dit station zal auto's met een uitgekiend systeem snel of langzaam kunnen opladen, afhankelijk van wanneer ze nodig zijn.

BBF-Schipholtaxi is een collectief van zelfstandige rijders, die een laadpaal in hun eigen woonbuurt hebben. De meeste van hen wonen in Amsterdam.

De helft van alle taxiritten vanaf Schiphol wordt straks verricht door een Tesla, wat ook de luchtkwaliteit in Amsterdam ten goede zal komen omdat 80% van alle ritten richting Amsterdam koerst. De taxi's zullen indien nodig in Amsterdam bijladen, bij de openbare laadpalen voor het retoursritje naar Schiphol.

De Tesla Model S rijdt met een volle accu zo'n 400 tot 500 kilometer, afhankelijk van de rijstijl en filevorming. De wagen biedt riante zitruimte en met bijna 750 liter veel laadruimte in de kofferbak. De reiziger heeft achterin de beschikking over een tablet. De Tesla heeft de uitstraling van een luxe wagen, zoals de Sedan.

De taxi’s gaan minimaal vier jaar op Schiphol rijden, met een mogelijke verlenging tot maximaal acht jaar. BBF Schipholtaxi en BIOS-Groep hebben samen voor minimaal 1,1 miljoen euro aan Tesla's besteld (op basis van de goedkoopste uitvoering). De wagens zijn in Tilburg geassembleerd.

Schiphol heeft de ambitie een van de drie duurzaamste luchthavens van de wereld worden, en de inzet van deze Tesla's past binnen dit plan.