Belgische baggeraars slepen monstercontracten binnen voor Suez kanaal

Consortia rond Jan De Nul en DEME slepen grote aanbestedingen binnen voor zowel de verbreding als verdieping van delen van het Suez kanaal als voor een tweede, parallel kanaal.

Trefwoorden: #suez kanaal bagger, #suez kanaal verbreding, #suez kanaal verdieping

Lees verder

Nieuws

( Foto: Suez Kanaal - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Dit weekend tekende de Egyptische Eerste Minister en de voorzitter van de Suez Canal Authority een overeenkomst met een aantal baggerbedrijven voor de verbreding en verdieping van het Suez kanaal en de aanleg van een tweede kanaal.

Een consortium met Jan de Nul (België), Koninklijke Boskalis Westminster (Boskalis), Van Oord en NMDC (Abu Dhabi) heeft een contract verworven voor de uitbreiding van het Suezkanaal, dat een cruciale verbinding vormt voor de scheepvaart tussen Europa en Azië. Het contract heeft een totale waarde bijna 1,2 miljard euro, gelijk verdeeld over de leden van het consortium.

Een 'nieuw' Suezkanaal zal deels evenwijdig aan het huidige kanaal worden aangelegd. Het contract behelst de aanleg van een parallel aan het kanaal gelegen sectie met een lengte van circa 50 kilometer zodat schepen elkaar vrij kunnen passeren alsmede het verbreden en verdiepen van een aantal bestaande secties tot een diepte van 24 meter.

Het merendeel van de baggerwerkzaamheden voor de uitbreiding van het kanaal zal worden uitgevoerd met behulp van 17 snijkopzuigers. Het project gaat in 2014 van start en zal naar verwachting in 2015 worden voltooid.

Het consortium Dredging International NV, dat deelt uitmaakt van DEME (75%) en Great Lakes Dredge & Dock Company, LLC (25%) zal de westelijke arm van het Suez kanaal verdiepen over een afstand van 25 kilometer en tot op een diepte van 24 meter.

Het contract heeft een waarde van 421,3 miljoen euro.