Kies een naam voor de landingsplaats van de Rosetta missie

Op 12 november zal Rosetta een lander afzetten op een komeet, een absolute primeur. De landingsplaats werd gekozen maar heeft nog geen naam. ESA vraagt voorstellen.

Trefwoorden: #ESA, #Philae, #rosetta, #ruimte, #ruimtevaart, #satelliet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Het ruimtevaarttuig Rosetta is 10 jaar onderweg geweest naar de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko en werd vorige maand in een baan om de komeet gebracht.

De interesse van ESA (European Space Agency) voor de komeet heeft te maken met diens samenstelling, die lijkt op de oorspronkelijke samenstelling van de aarde (een compacte massa van ijs, stof en gas).

Op 12 november zal Rosetta een lander (Philae) afzetten op de komeet. De locatie moest met veel zorg gekozen worden aangezien de komeet een rotsachtige formatie is en de landing niet evident zal zijn. Het zal bovendien de eerste poging ooit zijn om een door mensen gemaakt object af te zetten op een komeet.

De landingsplaats kreeg de voorlopige naam 'J' mee maar ESA wil de plaats graag een naam geven gezien de bijzondere gelegenheid. Het publiek wordt uitgenodigd om suggesties in te dienen en dit ten laatste op 22 oktober.

De regels zijn eenvoudig. Elke naam is mogelijk zolang hij niet verwijst naar een persoon. Kandidaten worden ook gevraagd een korte beschrijving te geven waarom de naam toepasselijk is.

Een jury zal beslissen en de winnaar mag de landing live mee volgen van uit het controlecentrum in Darmstadt, Duitsland op 12 november.