Schneider Electric bouwt aan nieuwe business unit ’Field Services’

Schneider Electric reorganiseert haar interne structuur. Alle services inzake optimalisatie en onderhoud worden in een aparte business unit gebundeld: ‘Field Service’.

Trefwoorden: #business unit, #Field services, #onderhoud, #optimalisatie, #Schneider Electric, #servicediensten

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - «Dit zal ons toelaten om dichter bij de klant te staan en hem gedurende de hele levenscyclus van een installatie de beste service aan te bieden», aldus Edward Boeckx, Country Services Manager ITB Belgium & Luxembourg.

Schneider Electric, specialist in energiebeheer, behoort met haar 255 productiesites, meer dan 150.000 werknemers, vertegenwoordiging in meer dan 100 landen en een omzet van 25 miljard euro tot de top 500 grootste bedrijven ter wereld.

Vooral de laatste tien jaar kende de firma een enorme boost. Ze nam meer dan 120 bedrijven over (allen actief in het domein van energie) en slaagde erin om de omzet meer dan te verdubbelen.

Om deze groei in goede banen te leiden, werden de activiteiten in vijf Business Units ondergebracht: ‘Energy & Infrastructure‘ (middenspanning), ‘Partner & Retail’ (elektrische distributie & productie voor residentiële woningen), ‘Industry’ (process & machines), ‘Datacenters’ en ‘Building’ (energiebeheer van grote gebouwen).

Tevens ontwikkelde ze een netwerk van partners: distributeurs, maar ook installateurs, machinefabrikanten en onderhoudsfirma’s.

Maar deze strategie blijkt een medaille met twee zijden te zijn. Edward Boeckx, Country Services Manager ITB Belgium & Luxembourg: «Enerzijds slagen we er op die manier in om veel klanten te bedienen, anderzijds wordt de afstand tussen Schneider Electric en de gebruikers natuurlijk wel wat groter.

Men heeft geen ‘globale’ kijk meer op de situatie bij de klant. De ene BU weet niet wat de andere BU bij een afnemer heeft staan. Hierdoor verloopt het onderhoud en opvolging erg gefragmenteerd en weinig kostenefficiënt voor de klant.

Het is ook heel erg moeilijk om een volledig optimalisatieplan voor de gebruikers op te stellen. En hoewel Schneider Electric met erg competente partners werkt, heeft men geen compleet zicht op de serviceverlening, wat in geval van problemen wel eens tot moeilijkheden leidt.»

Alle servicediensten gebundeld
‘De klant is koning’ is in dit digitale tijdperk een uitdrukking die meer dan ooit van toepassing is. Bedrijven die vandaag en in de toekomst succesvol willen zijn, kunnen het zich niet meer veroorloven om het accent van hun verkoop op ‘producten’ te leggen. Ze moeten evolueren naar een partner van ‘oplossingen’, en dan meer bepaald concepten die telkens aan de specifieke behoeften en noden van de klant worden aangepast. Met andere woorden: men moet zich niet meer profileren als verkoper, maar als partner van de afnemers.

Boeckx: «De sleutel is samen te zoeken naar optimalisaties en oplossingen die een win/winsituatie voor beide partijen oplevert. Want klantentevredenheid is vandaag het allerbelangrijkste wapen om de positie van een bedrijf te consolideren. Bovendien merken we dat de vraag naar onderhoud en optimalisatie in tijden van recessies toeneemt. Bedrijven willen in een onzekere economische context liefst zo weinig mogelijk in nieuwe installaties investeren. De hoofdzetel ontwikkelde een nieuwe strategie waarbij naast de bestaande BU’s een aparte BU komt waarin alle servicediensten worden gebundeld. Momenteel zijn we bezig om deze transformatie in België door te voeren en we verwachten om tegen het eind van dit jaar de volledige nieuwe structuur op poten te hebben gezet.»

Betrokken bij hele levenscyclus van installatie
Met de nieuwe business unit ‘Field Service’ wil Schneider Electric zijn rol van ‘trusted advisor’ nog versterken en op die manier haar business verder laten groeien.

Boeckx: «We willen over de volledige evenscyclus van de installatie betrokken zijn en blijven: van keuze van de producten, tot engineering en implementatie, over onderhoud en optimalisatie, tot het einde van de gegarandeerde service cyclus, waar we onze klant een nieuwe recente oplossing kunnen voorstellen die perfect inspeelt op zijn noden, behoeften en budget terwijl de bedrijfscontinuiteit gegarandeerd blijft. Dit geeft onze klanten een ‘peace of mind’ en de gelegenheid om zich volledig te focussen op hun core bedrijfsactiviteiten.»

«Om dit te realiseren investeren we vandaag in meer eigen technisch (onderhouds)personeel en in de technische competentie van onze mensen . Zij zullen deel uitmaken van één groot interdisciplinair team, waar de klant maar één aanspreekpunt meer heeft voor het onderhoud en andere service activiteiten van alle Schneider Electric componenten en installaties in zijn fabriek of gebouw.»

Servicetechnici  in nauw contact met R&D
«Dit zal in verschillende voordelen voor de gebruikers resulteren. Ze zullen hun voorraad wisselstukken bijvoorbeeld kunnen reduceren en vaker genieten van ‘gebundelde’ en kostefficïentere interventies. Ze zullen meer experts over de vloer krijgen, want onze technici worden opgeleid en staan steeds in onmiddellijk contact met onze R&D-afdeling.

En dit zal dan weer resulteren in het sneller oplossen van problemen, een beperkte downtime en lagere kost. Omdat alle technische kennis nu in één business unit zal worden ondergebracht, zal ook ervaring vanuit de ene sector in de andere kunnen worden toegepast.

En bovenal zullen we, door de bundeling van onze servicecapaciteiten, bij elke klant kunnen evolueren naar nog meer preventief en predictief onderhoud, gewoonweg omdat we een beter zicht op alle installaties en hun levensduur zullen hebben.”»

Overal ter wereld dezelfde service van de constructeur
De bestaande partnerships met onderhoudsfirma’s worden weliswaar niet opgezegd. Maar Schneider Electric plant wel om in een betere opleiding van het personeel van deze bedrijven te investeren. Tevens zullen ze in nauwer contact met het technische team van de partner staan. Met andere woorden: ze zullen meer als een ‘extentie’ van de eigen field engineers en technici worden ingezet.

«Service execution excellence»
Nog een grote verandering: vanaf nu werkt Schneider Electric binnen een ‘service execution excellence’ referentiekader. Boeckx: «Bedoeling is dat er overal ter wereld, en zowel door het eigen team als de partners, een gelijkaardig serviceaanbod kan worden geleverd

Met andere woorden: iedereen zal dezelfde procedures toepassen en tijdens de werkzaamheden eenzelfde niveau van kwaliteit, veiligheid en omgang met de klant nastreven. Dit is bijvoorbeeld ook interessant voor onze klanten met buitenlandse vestigingen die een globaal servicekader wensen uit te bouwen.

Of ze nu in Afrika, Amerika, het Midden-Oosten of waar dan ook service van Schneider Electric nodig hebben, telkens weer kunnen ze op hetzelfde eindresultaat rekenen.»


(EJ) (foto's: Scheider Electric)

Voor meer informatie:
Schneider Electric
Dieweg 3, B-1180 Ukkel
Tel : +32 (0) 2 373 75 01
Fax : +32 (0) 2 373 41 11
www.schneider-electric.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Schneider Electric


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.