Eerste roundhouse runderstal in Nederland

Dit type diervriendelijke stal kenmerkt zich door eenvoud, complete vrijloop, ventilatie en het principe van de familiekudde, waarbij er gebruik is gemaakt van een speciale bodem.

Trefwoorden: #Albert Blommestijn, #bilologische landbouw, #compost, #composteren, #melkveehouder, #roundhouse runderstal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Provincie Noord-Holland )

ENGINEERINGNET.NL - Biologische melkveehouder Albert Blommestijn liet een bijzondere stal bouwen: een roundhouse die gericht is op dierenwelzijn. De eerste in Nederland.

Blommestijn heeft in De Kwakel een biologisch melkveebedrijf met 33 melkkoeien, 17 stuks jongvee en 28 hectare land.

Normaal staan de koeien in de winter vijf maanden lang op een vaste plek. Nu kunnen de dieren vrij rondlopen. Vooralsnog hebben de koeien 12 tot 14 vierkante ligbed per dier tot hun beschikking. In de vrijloopstal kunnen de koeien ook comfortabeler liggen, vertonen hun natuurlijke gedrag beter en hebben minder klauwproblemen.

De koeien liggen en staan op een biobed van houtsnippers en stro wat droog gehouden wordt door een composteringstraject. Deze zogeheten BioBodem is een combinatie van een biofilter en een compostbodem op een zuigbeluchtingsvloer.

De warmte die bij het composteren ontstaat zorgt voor een droge en comfortabele bodem. De bodem fungeert ook als een biofilter. De stikstof wordt door de hoge koolstof/stikstof verhouding in de bodem gebonden. De compost wordt later weer over het land uitgestrooid, en dient dan weer als meststof voor het gras en daarmee is de kringloop weer rond.

De BioBodem en de zuigbeluchtingsvloer zijn ontwikkeld door composteerdeskundige Hans van de Langerijt en de Christiaens Group uit Horst. Door het unieke zuigbeluchtingsconcept van de BioBodem wordt verwacht dat de ammoniakemissie voldoet aan het Besluit Huisvesting voor melkkoeien.

De bouw van de roundhouse stal startte in het najaar van 2013. Eind mei 2014 werd de bouw afgerond. Begin juni gingen de koeien erin. De stal is gebouwd met behulp van een subsidiebedrag van € 133.579,- van de Provincie Noord-Holland  in het kader van de Uitvoeringsregeling Biologische landbouw N-H 2011.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland streven naar 7% biologische landbouw eind 2015. De provincie ondersteunde met deze regeling boeren die wilden omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering.

De omschakelingsregeling heeft versneld geleid tot circa 750 hectare (16 bedrijven) biologisch gecertificeerde grond. De regeling is op dit moment gesloten.