Nieuwe technologie laat gebruikers voelen wat Parkinson patiënt voelt

Een nieuwe technologie laat toe bij gebruikers symptomen te simuleren die ook Parkinson patiënten voelen zoals duizeligheid, spraakproblemen en trillingen in de rechterhand.

Trefwoorden: #Analogue, #parkinson, #Parkinson jong ervaring, #Parkinson ziektebeeld computer, #Royal Holloway, #University of London

Lees verder

research

( Foto: Royal Holloway )

ENGINEERINGNET - Het was in eerste instantie een Brits theatergezelschap, Analogue, dat opgestart is door alumni van het Londense Royal Holloway, University of London, dat met het idee kwam.

In het kader van een installatie wilden ze gebruikers dezelfde symptomen laten ervaren die een jonge Parkinson patiënt ervaart.

Parkinson is een neurologische aandoening die typische klachten met zich meebrengt zoals ongecontroleerde trillingen, duizeligheid, spraakproblemen en trage bewegingen. Een bepaalde vorm kan ook mensen treffen op jonge leeftijd (-55 jaar).

Analogue maakt gebruikt van een Raspberry Pi computer. De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd.

Ideaal voor educatieve doeleinden. Gebruikers kunnen dezelfde fysieke symptomen ervaren, tot een met de trillingen in de hand. Draagbare technologie veroorzaakt namelijk een 6Hz schok in de rechterhand.

Het revolutionaire systeem laat toe de wereld te ervaren zoals een jonge Parkinson patiënt die ervaart en kan zowel medische als verzorgende staf nieuwe inzichten geven. Dit zou een nieuwe kijk moeten geven op de omgang met dergelijke patiënten en de verzorging die ze nodig hebben. Daarnaast kan ook een breder publiek meer begrip hebben voor jong Parkinson patiënten.

Het project werd ontwikkeld samen met neuroloog Professor Narender Ramnani van Royal Holloway, en in overleg met de sector en Parkinson UK. De technologie zal verder getest worden aan Royal Holloway om de toepassingen en mogelijkheden in kaart te brengen.

Liam Jarvis, Co-director van Analogue en doctoraat student zei: "Onze voornaamste bekommernis is hoe we communicatie en empathie kunnen verbeteren door gebruik te maken van eenvoudige technologieën die anderen onderdompelen in de leefwereld van Parkinson patiënten."

"Door low-cast Raspberry Pi technologie te gebruiken hopen we in de toekomst het project uit te breiden naar andere ziektebeelden."