Nederlandse Nereda waterzuiveringstechnologie trekt naar India

In Nederland ontwikkelde technologie voor waterzuivering vindt in Wabag distributeur voor India en Zwitserland. "We beginnen met de landen waar we marktleider zijn"

Trefwoorden: #afvalwater, #dhv, #haskoning, #nereda, #tudelft, #wabag, #waterzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL – Het ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV heeft een akkoord gesloten met Wabag, een internationale leverancier van watertechnologie.

De tienjarige samenwerkingsovereenkomst werd in India ondertekend in aanwezigheid van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en ambassadeur Stoelinga.

Het contract verleent Wabag het recht om het onder meer aan TUDelft ontwikkelde Nereda-waterzuiveringsproces te commercialiseren in India en Zwitserland.

"Dat is nog maar de start", meldt Rajiv Mittal, CEO van VA Tech Wabag Ltd. “We beginnen in de landen waar wij marktleider zijn en zullen na verloop van tijd Nereda ook in andere landen gaan uitrollen.”

Nereda zuivert afvalwater met bacteriën (aeroob korrelslib) en is daarmee een doorbraaktechnologie voor duurzame afvalwaterzuivering. De installaties zijn naar verluidt goedkoper dan traditionele installaties en tot vier keer kleiner. Bovendien verbruiken ze minder energie en zijn er geen chemicaliën nodig in het behandelingsproces.

India staat alvast te boek als een veelbelovende markt. Afvalwaterbeheer is een speerpunt in de recent aangenomen Indiase National Water Policy. De Indiase overheid steekt miljarden in een programma voor de behandeling van gemeentelijk en industrieel afvalwater.

In oktober 2013 tekende Royal HaskoningDHV een gelijkaardig akkoord met Imtech Water voor de representatie van Nereda in het Verenigd Koninkrijk.