Nationale iconen 2014 uitgereikt

Gisteren werden de nationale iconen 2014 uitgereikt in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. Van de 165 inzenders werden er uiteindelijk 4 weerhouden.

Trefwoorden: #Bioneedle, #Gekweekte stamcellen, #Hybride aardappels, #Nationaal Icoon 2014, #Nationale Iconen, #Quantum Technologies

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot Youtube - Nationaal Icoon 2014 )

ENGINEERINGNET.NL - Deze competitie draait om baanbrekende innovatieve projecten die zorgen voor toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van vergrijzing, het energievraagstuk en het wereldvoedseltekort.

De zoektocht naar Nationale Iconen is een initiatief van het kabinet. Een jury onder leiding van Hans Wijers selecteert en adviseert het kabinet over de beste projecten. Het ministerie van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de uitvoering van de competitie.

Het kabinet helpt de Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De Iconen krijgen ondersteuning op maat. Ieder Nationaal Icoon krijgt gedurende ten minste 3 jaar een minister of staatssecretaris als ambassadeur.

Hij/zij biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland.


De 4 Nationale Iconen van 2014 zijn:

  1. Gekweekte stamcellen: Ieder orgaan in het menselijk lichaam heeft eigen gespecialiseerde stamcellen om beschadigd weefsel te vernieuwen. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut heeft een techniek ontwikkeld die deze stamcellen identificeert en oneindig kan vermeerderen in een laboratorium.
  2. Quantum Technologies: QuTech (FOM, TNO, TU Delft) werkt in Delft aan speciaal ontwikkelde nanochips die kwantum-bits in zowel een 0 als 1 laat bestaan. Zo krijgen computers exponentieel meer rekenkracht.
  3. Hybride aardappels: Solynta ontwikkelde een nieuwe veredelingstechniek met aardappelzaad in plaats van pootgoed. Zo kan het genetisch materiaal van de aardappel verbeterd en gevarieerd worden.
  4. Bioneedle: In plaats van gebruik te maken van spuiten, naalden en flesjes, heeft veearts Gijsbert van de Wijdeven een systeem ontwikkeld waarmee de kant-en-klare bionaaldjes - Bioneedles - met de juiste dosering entvloeistof ingebracht worden via een hogedrukpistool en in de huid oplossen.