Onderzoekers UHasselt en VITO analyseren potentieel innovaties

Vandaag zijn niet alleen wetenschappelijke doorbraken belangrijk, maar ook het marktpotentieel ervan. UHasselt- en VITO-onderzoekers namen deel aan een iMinds workshop rond ondernemerskills.

Trefwoorden: #iMinds, #innovatie, #onderzoek, #SALK, #Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, #Sustainable Materials Management, #UHasselt, #VITO, #Wim Van Daele, #workshop

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De vertaalslag van wetenschap en technologie naar innovatieve oplossingen met een duidelijke economische en maatschappelijke meerwaarde is allesbehalve een makkelijke oefening. Onderzoekers moeten daarbij leren om klanten en gebruikers centraal te zetten - in plaats van hun eigen onderzoek.

Om een aantal van hun onderzoekers de nodige instrumenten en inzichten aan te reiken, nodigden UHasselt en VITO collega-onderzoeksinstelling iMinds uit om voor de eerste maal in Limburg haar driedaagse ‘Opportunity Recognition Workshop’ (ORW) te organiseren.

De ORW van iMinds vond deze week plaats in de gebouwen van C-mine in Genk, een plek waar innovatie en creatief ondernemerschap centraal staan. Veertien UHasselt- en VITO-onderzoekers - van economen tot fysici - schreven zich in om het marktpotentieel van hun onderzoek te ontdekken.

En dit aan de hand van doorgedreven pitchingsessies die de onderzoekers uitdagen om de kern van hun onderzoek op een korte en bevattelijke manier te presenteren, maar ook via modules die ingaan op het vinden van de unieke sterktes van de ontwikkelde oplossingen, het bouwen van bedrijfs-modellen, manieren om (toekomstige) klanten te segmenteren enz.

Het initiatief in Genk kon daarbij rekenen op de financiële steun van het SALK - Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat.

Deelnemer Kris Broos, Team Leader Sustainable Materials Management VITO: “De workshop van iMinds laat mij als VITO-onderzoeker op een heel andere manier kijken naar mogelijke valorisatiepistes voor nieuwe en innovatieve ideeën.

Hierbij staan potentiële marktvoordelen en verschillende business-concepten centraal en niet zozeer het technologische onderzoek op zich. Het stelt me in staat om onze VITO-knowhow efficiënter in te zetten en te verankeren in de markteconomie binnen Vlaanderen en daarbuiten.”

Ann-Pascale Bijnens, Directeur Tech Transfer Office UHasselt: “iMinds heeft in de afgelopen jaren een interessant traject uitgewerkt om ondernemerschap bij onderzoekers te stimuleren. Via deze workshop - die overigens kadert in de doctoral schools - willen we de onderzoekers enkele vaardigheden aanleren hoe toepassingsmogelijkheden te vinden voor hun onderzoek.

De interactie tussen onderzoekers met verschillende achtergronden en van verschillende onderzoekscentra werkt hiermee zeer stimulerend. Deze samenwerking tussen UHasselt en VITO past trouwens helemaal in de raamovereenkomst die we eerder dit jaar hebben afgesloten.”

Walter Eevers, Directeur Strategic Partnerships VITO: “Het VITO-onderzoek heeft altijd al een economische finaliteit gehad, zeker het contractonderzoek voor bedrijven. Toch wil VITO haar onderzoekers stimuleren om nog meer en ook eerder in het ontwikkelingsproces de economische realiteit als determinerende factor in beschouwing te nemen.

VITO zet hiervoor intern trainingen op onder de leiding van een team van “innovation spotters”. Daarnaast laat VITO een aantal beloftevolle ideeën toetsen aan de externe realiteit, onder meer in deze Opportunity Recognition Workshop en recent in de Science Technology bootcamp van INSEAD.

Op deze manier wil VITO een aantal sterke start-ups realiseren. De eerste verwachten we rond laser cladding technologie.”