Knap staaltje mechatronica: orderpickingsysteem met robotjes

Niet nieuw, maar wel een knap stukje mechatronica: een orderverzamelsysteem voor magazijnen waarbij robotjes op een aluminium frame rijden om te picken. Swisslog leverde er al 1.000 uit.

Trefwoorden: #e-commerce, #e-commerce, #handling, #logistiek, #logistiek, #Packing, #swisslog, #warehouse

Lees verder

Nieuws

( Foto: Swisslog )

ENGINEERINGNET - “Eén van onze installaties werd gerealiseerd in de Benelux bij een retailer met e-commerce activiteiten.” Dat is zowat het enige wat de fabrikant Swisslog wil vertellen over de verkoop van zijn orderpickingsysteem met robotjes in België en Nederland.

Het systeem in kwestie werkt met autonome robotjes die bovenop een aluminium raamwerk rijden en opslagbakken, gestapeld in het raamwerk, uitslaan en naar geïntegreerde pickstations transporteren. Om een hoge doorvoer te garanderen, zijn snellopers in de bovenste lagen van het systeem opgeslagen.

Het concept is uitgedacht door logistiek leverancier Swisslog in Zwitserland. Alles staat in het teken van ruimtebesparing en e-commerce.

Zo zijn bijvoorbeeld gangpaden overbodig. De fabrikant zelf noemt zijn geesteskind ‘het meest compacte opslagsysteem ter wereld’.

Anderzijds kijken de ontwikkelaars van logistieke handlingsystemen watertandend naar de exploderende e-commercemarkt. Ttemeer daar veel van de grote investeringen van de afgelopen jaren zich precies in de hoek van de e-commercebedrijven situeerden. Verwacht wordt dat deze trend zich nog zal doorzetten.

Eigen aan dit type handel is dat de eisen voor de B2C-markt – e-fulfillment - nog hoger liggen dan bij de typische B2B-goederenstromen: het succes van e-commerce sites staat of valt met de snelheid van hun leveringen (pakje binnen de 24 uur bij de consument ) en de foutloze orderpicking (hoge kost van retourzendingen). Alle grote leveranciers van automatische magazijnen spitsen hun ontwikkeling daarom toe op deze twee facetten.

“Ons systeem biedt alvast een combinatie van high speed werkstations, snelle pick rates en een ongelooflijk grote flexibiliteit", stelt Swisslogs Product Manager Michael Heidu. "We hebben wereldwijd al meer dan 35 projecten met zulke robots mogen opleveren."

Waaronder dus ook het duizendste robothandlingsysteem voor Competec, een van Zwitserlands grootste e-commercebedrijven.

"Maar we blijven uiteraard investeren in de doorontwikkeling en verdere verbetering van de prestaties van het systeem", aldus Heidu.