Wat brengt de Dag van de Wetenschap 2014 voor ingenieurs in spe?

Heb je interesse in 3D-tekenen, 3D-printen of andere technologische hoogstandjes? De Dag van de Wetenschap biedt je de mogelijkheid ervan de proeven. Nu zondag.

Trefwoorden: #dag van de wetenschap, #don bosco, #egemin, #mindsorm, #onderwijs, #onderzoek, #thomas more, #wetenschap

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE – Volgende zondag vindt weerom het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel plaats: de Dag van de Wetenschap.

Iedereen doet mee: universiteiten en hogescholen, musea, innovatieve bedrijven, doe-centra, sterrenwachten, onderzoeksinstellingen, … Je komt op plaatsen waar je anders niet binnen mag. Je kan er terecht voor demonstraties en workshops. Of je kan er kennis maken het onderzoek van professoren en onderzoekers.

Wij pikten er voor u een aantal hoogstandjes uit ingenieurs in spe ongetwijfeld zullen aanspreken.

AGV's of Automatisch Geleide voertuigen
Bij de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver: een demonstratie van voertuigen zonder chauffeur voor magazijnen. Samen met de Vlaamse bouwer Egemin.

Automatisch voertuig met Lego Mindstorms
Bij de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. Bouw en programmeer met Lego zelf een wagentje en laat het autonoom rijden.

Zelf aan de slag met 3D-ontwerpen
Bij Arkades in Herentals. Technisch tekenen à la Leonardo Da Vinci. Over Arkades After School, een reeks naschoolse cursussen en workshops waarin kinderen en jongeren hun technische, digitale, creatieve of muzikale talenten kunnen botvieren.

3D-scannen en -printen
Bij Don Bosco Technisch Instituut in Hoboken. Laat jezelf scannen in 3D en zie verschillende soorten 3D-printers in werking .

3D printing, simulaties & racecar engineering … iets voor jou?
Bij het ingenieursbureau Voxdale in Antwerpen. Test de door het bureau zelf ontworpen speelgoedauto’s.

A 3D-look into the future…
Bij KULeuven, campus Gasthuisberg. Neem een 3D-foto van je gezicht en werp daarmee een blik in de toekomst. Hoe zal je gezicht er later uitzien als je oud bent? Wat zou er anders zijn moest je een jongen of een meisje zijn? En wat gebeurt er met je gezicht wanneer je gewicht verliest of veel bijkomt?

Automatisatiemodule
Bij technische school Gitok in Kalmthout. Demonstratie van de 'industrie in het klein', een automatisatiemodule die kleine onderdelen assembleert.

Allerlei experimenten met analoge schakelingen
Bij Technopolis in Mechelen. Ga aan de slag met experimenteerborden. Bijvoorbeeld een temperatuursensor, uitgelezen door een microprocessor met uitlezing van de waarde in graden Celsius en aan de hand van een 5 (verschillende kleuren) led-schaal.

De Dag van de Wetenschap wordt georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties, de coördinatie is in handen van Technopolis.

Dag van de Wetenschap, in heel Vlaanderen en Brussel, op zondag 23 november.

Ook VITO van de partij
Ook het Vlaamse onderzoeksinstituut Vito is overigens van de partij. "We zetten niet de deuren open in onze eigen vestigingen in Mol, maar we spelen op verplaatsing bij partners", laat Press & Science Communication Manager Kristine Verheyden weten. De Vlaamse onderzoekers van Vito ontmoet je bij Cmosis in Berchem, LITC Nike in Laakdal en Thomas More Kempen in Geel.