Belgische IBA verkoopt compacte installatie voor kankerbehandeling in VS

Mooi staaltje van Belgische engineering voor de export. IBA in Louvain-La-Neuve verkoopt eerste compacte installatie voor behandeling van kankerpatiënten met protonbestraling in de VS.

Trefwoorden: #beaumont, #bestraling, #health, #iba, #kanker, #medisch, #proteus one, #proton

Lees verder

Techniek

( Foto: IBA, Proteus One portaal )

ENGINEERINGNET.BE – De ingenieurs van het in Louvain-La-Neuve gevestigde IBA ontwikkelden een compacte portaal waarmee kankerpatiënten een bestraling met protonen kunnen ondergaan: Proteus One.

Speciaal aan de portaal is dat ze veel compacter van omvang is dan de overige systemen van IBA: ze past in één kamer. Bestraling met protonen is naar verluidt efficiënter dan andere behandelingsmethodes, doordat ze het gezonde weefsel rond de kankertumoren minder aantast.

Nadat de Proteus One eerst enkele maanden geleden - in juli - goedgekeurd werd door de Amerikaanse FDA, kan IBA al een miljoenencontract aankondigen met Beaumont Health System voor de installatie in een ziekenhuis in de VS. Het gaat naar verluidt om een opdracht van tussen 35 en 40 miljoen euro, inclusief 10 jaar onderhoud. In totaal en wereldwijd mocht het Belgische bedrijf er eerder al vijf uitleveren.

De nieuwe portaal wordt klaarblijkelijk ook goed ontvangen op de Noord-Amerikaanse markt. CEO Olivier Legrain spreekt in een persmededeling van een 'verhoogde interesse' sinds de goedkeuring door FDA. 'Vergeleken met de compacte portalen van de concurrenten heeft Proteus One een sterk profiel', claimt hij. 'En we kunnen snel leveren'. De eerste patiënt zou al in 2017 behandeld kunnen worden.