LED verlichting bewaart de fresco’s van de Sixtijnse kapel.

Kunstwerken verouderen en worden beschadigd door heel wat omgevingsfacturen. Onderzoek toonde aan dat LED verlichting niet alleen beter is voor het milieu maar ook voor de kunstwerken zelf.

Trefwoorden: #kunst, #LED, #LED, #LED ultraviolet, #Rome, #sixtijnse kapel, #vaticaan, #verlichting

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia )

ENGINEERINGNET - De wereldberoemde Sixtijnse kapel in het Vaticaan, met schilderingen van Michelangelo, wordt na restauratie verlicht met LED's. De verlichting werd gefinancierd met Europees geld van LED4ART.

Europa wil hiermee de aandacht vestigen op de grote besparing die LED verlichting kan opleveren bij het verlichten van musea en tentoonstellingen. Voor de Sixtijnse kapel werd er een vermindering van de elektriciteitskost van 90% gerealiseerd.

De ecologische voordelen van LED's zijn stilaan ook bij het grote publiek bekend, maar specifiek voor de kunstwereld biedt het nog andere voordelen. LED geeft een krachtige, heldere verlichting waardoor kunstwerken in detail tot hun recht komen. Het licht is tegelijk zachter voor de ogen.

Maar de kleurenpracht van 15de eeuwse fresco's van schilders als Botticelli of Michelangelo, die jaarlijks miljoenen bezoekers lokken, werd reeds tientallen jaren beschadigd door ultraviolette straling. Onder ultraviolette straling vervagen de kleuren, dus een alternatief drong zich sowieso op.

In de Sixtijnse kapel installeerde LED4ART 7000 LED's. Ze werden aangebracht onder een richel die de hele ruimte doorkruist. Het elektromagnetisch spectrum van elk lampje werd op maat gemaakt om natuurlijk licht zo goed mogelijk te benaderen.

Zonder rode of blauwe tinten die de waarneming van de kleuren van de fresco's zou beïnvloeden. Het resultaat is een uniforme verlichting waarvan de apparatuur aan het zicht onttrokken is.

Bezoekers hebben de indruk dat de kapel de ganse dag door in een natuurlijk licht baadt.