BAM en Technische Universiteit Aken ontwikkelen asfaltinnovaties

De focus ligt op de effectieve vertaling van asfaltinnovaties naar de praktijk, waarbij het doel is om Duitse en Nederlandse wegen duurzamer en stiller te maken.

Trefwoorden: #asfalt, #asfaltinnovaties, #BAM, #Institut für Strassenwesen Aachen, #Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, #Technische Universiteit Aken, #wegbedekking

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - BAM Wegen en het Institut für Strassenwesen Aachen (ISAC) van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van innovaties in wegentechnologie.

BAM en ISAC geven met de overeenkomst een formeel karakter aan de wijze waarop zij al enkele jaren, zij het op beperktere schaal, samenwerken. De in Aken gevestigde universiteit geldt in Europa als een gerenommeerd instituut op het gebied van wegentechnologie. BAM beschikt over een eigen afdeling Advies en Ontwikkeling met hoogopgeleide wegbouwkundigen.

Afgesproken is in de samenwerking de nadruk te leggen op enkele kansrijke innovaties waar zowel op de korte als lange termijn resultaten mee kunnen worden geboekt. Per project wordt een team samengesteld dat bestaat uit een technoloog van de RWTH en een technoloog van BAM, aangevuld met studenten van de universiteit.

Projecten waarmee ISAC en BAM op korte termijn starten:

  • Introductie van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB) op de Duitse markt. LEAB is een duurzaam, kwalitatief hoogwaardig asfalt dat is ontwikkeld door BAM. LEAB wordt geproduceerd bij een lage temperatuur van circa 100°C en levert daarmee een forse CO₂-reductie en energiebesparing op.
  • Verlenging levensduur van stille asfaltdeklagen.
  • Effectieve toepassing van rubber in geluidreducerende deklagen.
  • Optimaliseren en valideren eigenschappen van uit oud asfalt teruggewonnen materialen.
  • Ontwikkeling van alternatieve bindmiddelen voor bitumen in asfaltmengsels.
    In de overeenkomst is opgenomen dat BAM het exclusieve recht heeft producten die voortkomen uit de samenwerking met ISAC op de Nederlandse markt toe te passen.