Aangepast rijstrookgebruik vermindert fileprobleem

Een betere verdeling van alle snelweggebruikers over de rijstroken kan het fileprobleem aanzienlijk verminderen. Het onderzoeksproject Taking the Fast Lane zoekt hiervoor een oplossing.

Trefwoorden: #file, #fileleed, #rijstroken, #rijstrookassitent, #Taking the Fast Lane, #technologiestichting STW

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De partners van het onderzoeksproject Taking the Fast Lane ontwikkelen de technologieën die automobilisten moeten helpen bij het kiezen van de juiste rijstrook.

Technologiestichting STW ondersteunt het onderzoek met € 500.000 in het kader van het Open Technologieprogramma, één van de programma’s waarmee wetenschappers en toekomstige gebruikers van technologie letterlijk bij elkaar gebracht worden.

Het klinkt zo simpel: als alle snelweggebruikers zich beter verdelen over de rijstroken, komen ze allemaal eerder aan op hun bestemming. Onderzoek naar knelpunten in het verkeer toont aan dat een betere verdeling de files zelfs met 40% kan verminderen.

Dat voor elkaar krijgen, is echter niet eenvoudig. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld zelf onmogelijk inschatten wat een rijstrookwisseling voor effect gaat hebben op hun reistijd.

Voor een goede herverdeling van alle voertuigen over de rijstroken moet ten eerste voortdurend bekend zijn wie precies waar rijdt. Bovendien moet te voorspellen zijn welk effect een rijstrookwisseling heeft op de doorstroming. Tot slot moeten bestuurders gemotiveerd zijn om eventueel van rijstrook te veranderen. Het onderzoeksproject Taking the Fast Lane is gericht op deze drie gebieden.

‘Met een verbeterd gps-systeem zullen de auto’s zelf hun positie op rijstrookniveau bepalen en doorgeven aan hun omgeving’, zegt projectleider Bart van Arem, hoogleraar transportmodellen van de TU Delft.

‘Samen met informatie over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en snelheidslimieten leiden die data tot een voorspelling over knelpunten in het traject.’ Die voorspelling leidt tot rijstrookadviezen aan de bestuurders.

Maar zullen bestuurders wel gemotiveerd zijn om van rijstrook te wisselen? Ook dat aspect krijgt in het onderzoek uitgebreid aandacht.

‘Van tevoren weet je nooit tot welk gedrag een advies gaat leiden’, zegt Van Arem. ‘Gaan mensen langzamer of juist sneller rijden? Hoeveel extra werklast geeft een advies? Daar besteden we veel aandacht aan.’

Naast de TU Delft werken NXP, Rijkswaterstaat, SWOV, Technolution, TomTom en DLR aan het project mee.

Het project gaat dit voorjaar van start en duurt vier jaar.


(bron: Technologiestichting STW)