100% betrouwbare beveiligingsmeldingen over bestaande lichtnet

Innovatie in de installatietechniek: Nederlandse BSA ontwikkelde samen met Buro Witteling en Installatiebureau Pals een beveiligingssysteem dat via lichtnet werkt en zeer betrouwbaar is.

Trefwoorden: #automation, #beveiliging, #boerman, #bsa, #installatie, #installatietechniek, #kirchhoff, #pals, #rewin, #witteling

Lees verder

research

( Foto: BSA, John Schellingerhout van BSA bij het systeem in de Gevangenpoort Bergen op Zoom )

ENGINEERINGNET - Na bijna drie jaar ontwikkeltijd en het schrijven van circa veertigduizend softwareregels heeft BSA zijn detectiesysteem de afgelopen maand succesvol in de praktijk getest.

Het idee is gebaseerd op de wet van Kirchhoff. Jan Kees Boerman, directeur van Boerman System Automation: “Het unieke is dat wij geen spannings- maar een stroomsignaal over het lichtnet sturen. Dat doen we in de vorm van berichten met enen en nullen met een controleprotocol."

"Het voordeel is dat de stroom altijd aankomt in de meterkast. Met spanningen heb je dat niet. Het systeem is dus honderd procent betrouwbaar.”

Het in Nederland ontwikkelde alarmering- en beveiligingssysteem is primair bedoeld voor monumentale panden waar nieuwe leidingen trekken meestal geen optie is.

Ook voor grote publieksgebouwen waar alarmeringssystemen belangrijk zijn, zoals ziekenhuizen of stations, is het een handig systeem, denkt Boerman. “En op termijn ook voor nieuwbouwwoningen.”

Het ontwikkelen van het systeem vond plaats in het innovatieproject BAC van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant. Boerman ontwikkelde het samen met Buro Witteling en Installatiebureau Pals bv.

Nu het systeem uitgebreid is getest en in orde bevonden, is het tijd voor de marktintroductie. Boerman: “Het is volgens de actuele NEN-normen voor het voedingsnet ontworpen. Het krijgt dan ook de gangbare keuringen. Binnenkort starten we met de serieproductie."

"We hebben al enkele aanvragen en begin volgend jaar hopen we de eerste systemen te installeren.”


ACHTERGROND
Het in 1996 opgerichte Boerman System Automation is een productontwikkelings- en engineeringbureau voor high-end hardware en software, gevestigd in Sint-Annaland op het eiland Tholen.