BASF investeert 500 miljoen euro in superabsorberende technologie

BASF investeert wereldwijd 500 miljoen euro in productie capaciteit voor superabsorberende polymeren, die gebruikt worden in luiers en incontinentieproducten.

Trefwoorden: #BASF, #BASF polymeer, #druppelpolymerisatie, #investering Antwerpen, #polymeer luier

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF - site in Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Duitse chemieconcern BASF kondigt aan dat het over de volgende 2-3 jaar 500 miljoen euro zal investeren in het vernieuwen van productiecapaciteit ten behoeve van de productie van superabsorberende polymeren.

Deze kunnen verschillende keren hun eigen gewicht in vocht opnemen en worden dan ook gebruikt in maandverbanden, luiers en incontinentieproducten.

BASF kondigt eveneens aan dat het in 2016 een nieuwe generatie van deze polymeren op de markt introduceert onder de merknaam Saviva. Dit nieuwe materiaal scoort vooral zeer goed op distributie van vloeistof in de kern van luiers zodat de opnamecapaciteit geoptimaliseerd wordt.

Luiers kunnen lichter worden gemaakt en het draagcomfort zou verbeteren. Omdat BASF anticipeert op een grote vraag wordt de marktintroductie begeleid door te investeren in productiecapaciteit.

Na jarenlang onderzoek en testen worden de bestaande installaties aangepast aan de nieuwe techniek met 'druppelpolymerisatie'. Daarnaast worden ook de huidige polymeren voor luiers verder geproduceerd. Hoeveel procent van de productie capaciteit wordt omgebouwd naar de nieuwe technologie werd niet bekend gemaakt.

De plant in Antwerpen produceert een aanzienlijk aandeel polymeren en staat dus ook op de lijst van de fabrieken die zal worden aangepast.

Of dit een positieve invloed zal hebben op het aantal arbeidsplaatsen is op dit moment niet bekend.