Beddenfabrikant investeert in duurzaamheid

Auping bracht dit jaar het aantal productielocaties terug van 3 naar 1, waarbij deze centrale fabriek te Deventer zoveel mogelijk duurzaam is ingericht, wat 20 miljoen euro kostte.

Trefwoorden: #Auping, #bedden, #duurzaam, #duurzaamheid, #heat pipes, #hergebruik van restwarmte, #ledverlichting, #vloerverwarming, #WKO

Lees verder

nieuws

( Foto: Auping )

ENGINEERINGNET.NL - Een volledig duurzame bedrijfshouding in 2020 is het doel van Auping.

Hiervoor investeert de beddenfabrikant fors in duurzame vooruitgang, onder andere in haar fabriek. De afgelopen 2 jaar centraliseerde Auping haar activiteiten naar één locatie in Deventer, die een complete metamorfose kreeg.

CEO Aart Roos: “Voorheen reden onze vrachtauto’s jaarlijks 120.000 kilometer op en neer tussen de twee locaties in Deventer. Niet economisch en ook zeker niet duurzaam. Met één centrale locatie elimineren we zoveel mogelijk transportbewegingen.”

Het bedrijf nam tientallen maatregelen om de fabriek zo duurzaam mogelijk te maken. Met onder andere een WKO, vloerverwarming, hergebruik van restwarmte, heat pipes, toiletten die spoelen met regenwater en lichtkoepels in combinatie met ledverlichting.

De centralisatie vergde een investering van zo’n 20 miljoen euro. Maar het levert ook een forse energiebesparing op: 40% op elektriciteit en maar liefst 90% op gas, volgens Roos. “In de laatste 10% willen we gaan voorzien met een alternatief, zoals biogas. Dan zijn we volledig onafhankelijk van aardgas. In de toekomst willen we ook zon- en windenergie gaan benutten.”

Om de investeringskosten te drukken kon Auping profiteren van de Energie Investeringsaftrek, Milieu Investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen van de overheid.

Deze regelingen van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu leveren een fiscaal voordeel op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Roos: “We hebben de regelingen benut voor totaal 28 maatregelen. Door het fiscale voordeel konden we de verduurzaming makkelijker realiseren. Maar we doen het niet vanwege het geld, maar vanwege onze overtuiging en ambitie.”