Dataminingmodel spoort potentiële dancehits op

Onderzoekers van UAntwerpen ontwikkelden een dataminingmodel dat het hitpotentieel van dance nummers inschat.

Trefwoorden: #applicatie, #datamining, #datamining dance, #datamining hit, #datamining muziek, #ICT, #UAntwerpen, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Platenmaatschappijen investeren zwaar in talent en rekenen vooral op hun intuïtie om aan te voelen of een nummer een hit wordt en dus geld in de lade brengt.

Een juiste inschatting van het hitpotentieel van de nummers in hun portefeuille heeft belangrijke financiële consequenties voor platenmaatschappijen.

Onderzoekers Dorien Herremans, prof. Kenneth Sörensen en prof. David Martens van het Departement Engineering Management (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen) gingen met dit gegeven aan de slag.

“Om ons doel te bereiken, bouwden we een database van dancehits uit de periode 1985 tot 2013, met voor elke hit een aantal muzikale basiskenmerken zoals timbre en aantal beats per minute (bpm)”, legt Herremans uit.

“Ook meer geavanceerde kenmerken werden in kaart gebracht, bijvoorbeeld de evolutie van het aantal bpm doorheen het nummer. Tijdens het analyseren van de vele dancehits merkten we meteen enkele duidelijke trends, zoals de toenemende loudness, de helderheid en het tempo van dancehits doorheen de tijd.”

De onderzoekers scanden de database en gingen op zoek naar gemeenschappelijke kenmerken.

“Aan de hand van datamining technieken stelden we een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt, versus de kans dat het in de top 30-40 strandt.

Het ontwikkelde model herkende in een testset maar liefst 83% van de nummers correct als hit. In onze gratis online applicatie kan een gebruiker zelf een mp3 opladen en onmiddellijk zien of zijn/haar zelfgemaakt dancenummer kans maakt op een notering in de top 10.”