Vlaamse woningbouw op historisch laag niveau

Ten gronde staat de Vlaamse woningbouw nu op een historisch laag niveau. Dat leidt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) af uit het aantal toegekende bouwverguningen en hypothecaire leningen.

Trefwoorden: #bouwvergunningen, #hypothecaire kredieten, #VCB, #Vlaamse Confederatie Bouw, #Vlaamse woningbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de maanden mei, juni en augustus van dit jaar werd in Vlaanderen telkens slechts een duizendtal vergunningen voor nieuwe appartementen en een 800-tal vergunningen voor nieuwe huizen toegekend.

De piek tot bijna 3.000 vergunningen voor nieuwe huizen in maart en van meer dan 5.000 vergunningen voor nieuwe appartementen in april is volgens de VCB een zeer tijdelijk fenomeen gebleken. De aannemersorganisatie had dit eerder ook voorspeld.

De pieken in maart en april ziet de aannemersorganisatie vooral als het gevolg van bouwvergunningen die einde 2013 versneld werden aangevraagd om te ontsnappen aan de strengere en duurdere Vlaamse eisen op het vlak van energiezuinigheid en hernieuwbare energie voor nieuwe woningen, die van kracht werden op 1 januari 2014.

De gemeenten hebben die aanvragen in het voorjaar van 2014 goedgekeurd en toegekend. Het ging volgens de VCB dus niet om een fundamentele verbetering van de woningbouwconjunctuur.

Marc Dillen, directeur-generaal VCB, ziet de fundamentele malaise in de woningbouw bevestig in het lager aantal toegekende hypothecaire kredieten. Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar lagen die voor de aankoop van een woning 7% lager dan tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar.

Het afsluiten van een hypothecaire lening vormt de eerste stap in de realisatie van een woningbouwproject. Als het aantal hypothecaire leningen voor de bouw van nieuwe woningen vermindert, zal niet lang daarna ook het aantal woonprojecten in uitvoering dalen.

De neerwaartse trend in de woningbouw wordt verder bevestigd door de evolutie van de orderboekjes voor woongebouwen bij aannemers.

Dit orderbestand staat al langer zeer negatief en is de laatste maand opnieuw scherp gedaald.


Op de foto:
Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.