B-Close en MoTum willen installatiedrempel AGV’s in België verlagen

Logistieke spelers MoTum en B-Close bundelen kennis en hopen in België instapdrempel om AGV's te installeren verlagen. "Want elk jaar rijden er in heel Europa 20% meer AGV's in magazijnen"

Trefwoorden: #agv, #b-close, #heftruck, #hyster, #logistiek, #magazijn, #motum

Lees verder

Techniek

( Foto: B-Close )

ENGINEERINGNET.BE - Steeds meer logistieke ondernemingen in Europa laten Automatic Guided Vehicles, de zogenaamde AGV’s, installeren in hun magazijn. De sector spreekt in dat verband zelfs van een jaarlijkse groei van zo’n 20%.

CEO Eric Maertens van de verdeler van heftrucks B-Close: "Wij wilden deze technologie ook toegankelijker maken voor Belgische bedrijven. Ons uitgangspunt was dat de AGV’s ook manueel te bedienen moesten zijn, als de omstandigheden dat vereisen. Dat is technisch niet eenvoudig om te realiseren, maar het verhoogt de flexibiliteit van de toepassing gevoelig."

Pieter Van Caesbroeck, CEO van softwareontwikkelaar MoTum, ziet een opportuniteit om via B-Close met het hoogtechnologische Hyster samen te werken: "Een AGV volledig van scratch ontwikkelen kost in bepaalde gevallen te veel tijd en geld om er een rendabele operatie van te maken. Bovendien hebben we via de samenwerking meteen toegang tot de hightech trucks van Hyster."

In de praktijk zal MoTum de softwareontwikkeling voor elke applicatie op zich nemen, en neemt B-CLOSE de verkoop en de levering van de basishardware, de (hef)truck dus, op zich.

Volgens Maertens trekt vooral de hoge return on investment van AGV’s de aandacht van de ondernemingswereld: "AGV’s zijn volcontinu inzetbaar, maken geen fouten en kunnen optimaal op elkaar worden afgesteld. Daardoor beperkt de terugverdientijd zich tot slechts anderhalf à twee jaar."

"Rekening houdend met het feit dat de meeste AGV’s worden afgeschreven op zeven jaar, is het niet verwonderlijk dat dergelijke installaties de aandacht trekken. Het zou mij dan ook niet verbazen als AGV’s de volgende jaren de Belgische magazijnen veroveren."

De samenwerking heeft al enkele bestellingen opgeleverd in Frankrijk en ook in België zitten er naar verluidt een aantal projecten in de pijplijn.