Belgische EcoNation wint European Business Awards for the Environment

Het Gentse EcoNation, dat daglichtkoepels ontwerpt en fabriceert, voegt een nieuwe award toe aan zijn palmares: European Business Awards for the Environment.

Trefwoorden: #Blue Life Integrated Sustainability Management System, #EcoNation, #Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, #European Business Award environment, #Interface Nederland, #Karmenu Vella

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Karmenu Vella, Europees Commissaris voor milieu, kondigde de winnaars aan voor de European Business Awards voor het milieu 2014-15.

Met de award wil de Commissie bedrijven voor hun engagement ten aanzien van het milieu belonen in de volgende categorieën: management, producten en diensten, innovatie van processen, biodiversiteit en internationale samenwerking.

Ook het Gentse bedrijf EcoNation viel in de prijzen en kreeg een award in de categorie producten en diensten. EcoNation maakt ecologische daglichtsystemen. Via koepels en spiegels wordt daglicht in ruimtes binnengelaten die niet voldoende verlicht kunnen worden via ramen.

Daarnaast viel het Turkse bedrijf Eczacıbaşı Yapı Gereçleri in de prijzen in de categorie management. De firma maakt tegels en sanitaire producten. De Commissie smaakte haar Blue Life Integrated Sustainability Management System.

Dit systeem monitort duurzaamheidscriteria in alle bedrijfsprocessen om zo in alle stappen van de levenscyclus van het product verbeteringen aan te brengen op vlak van milieu impact.

Het Duitse Daimler werd bekroond in de categorie proces innovatie. Een nieuwe verstuiftechnologie brengt een ijzer-carbon coating aan binnen in cylinders die kan zorgen voor aanzienlijke reductie van brandstofverbruik en CO2 uitstoot.

Het Nederlandse Interface Nederland, een marktleider in het ontwerp en fabricatie van tapijttegels, viel in de prijzen in de categorie internationale samenwerking. Het project Net-Works sprong daarbij in de aandacht.

Net-Works spoort lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden aan om visnetten die op zee werden achtergelaten te verzamelen om ze dan te recycleren en te gebruiken in productie. De lokale gemeenschappen worden hiervoor beloond met 1 kilo rijst voor elke 2 kilo visnetten.

Red Eléctrica de España tenslotte, een Spaanse operator van het elektriciteitsnetwerk, scoorde in de categorie biodiversiteit. Ze gebruiken een GIS systeem dat vliegroutes van vogels in kaart brengt en proberen ervoor te zorgen dat ze geen gevaar lopen bij kruisingen met het elektriciteitsnetwerk.

De jury was onder de indruk dat dit systeem gebuikt wordt voor maar liefst 44 vogelsoorten.