Nog altijd crisis voor Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers

De Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers voelen de crisis nog altijd en zien de toekomst somber tegemoet. Dat blijkt uit een bevraging van aannemerskoepel Bouwunie.

Trefwoorden: #Bouwunie, #interieurbouwers, #Marketing Development, #onderzoeksbureau, #schrijnwerkers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - 204 Vlaamse schrijnwerkbedrijven en interieurbouwers kregen in september via onderzoeksbureau Marketing Development een vragenlijst voorgelegd over hun orderboekje, afzetmarkten en investeringen. Bouwunie organiseert dit sectoronderzoek elk jaar.

Economisch gezien is er nog altijd geen sprake van een herstel voor de sector. De meerderheid van de bedrijven heeft voldoende opdrachten. Toch geeft liefst 21% van de ondervraagden aan dat ze momenteel te weinig werk hebben.

Vorig jaar was dat slechts 12%. 1 bedrijf op 3 zegt dat het orderboekje is ingekrompen, terwijl 27% over een aandikkende orderportefeuille spreekt. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar dan stellen we vast dat de bedrijven nog voor minder lang goed zitten.

Geen beterschap verwacht
Bij 7% van de bedrijven reikt het orderboekje nu maximum een maand ver. Bijna de helft heeft voldoende werk voor 1 tot 3 maanden en 31% voor 3 tot 6 maanden. Slechts 3% heeft een orderboekje dat verder dan 9 maanden reikt.

De voorbije jaren heeft 22% van de werkgevers meer gebruik gemaakt van tijdelijke werkloosheid, 12% moest zelfs medewerkers ontslaan. 9% geeft nu meer opdrachten in onderaanneming. En ook in de toekomst wordt geen beterschap verwacht. Een overgrote meerderheid van de schrijnwerkers en interieurbouwers (68%) gelooft niet dat een heropleving voor morgen is.

Woningrenovatie
De privé- renovatiemarkt is dé afzetmarkt bij uitstek voor schrijnwerkers en interieurbouwers. 88% van de ondervraagde bedrijven is betrokken bij renovatieprojecten bij particulieren. Voor 74% van hen is dit zelfs de enige markt.

61% is (ook) actief in de nieuwbouw. Een minder belangrijke afzetmarkt is de projectmarkt (30%) en die van overheidsopdrachten (9%). 90% van de schrijnwerkers krijgt zijn opdrachten rechtstreeks van de bouwheer. 42% via een architect, 20% via een binnenhuisarchitect en 31% via een hoofdaannemer.

Machinepark
Kenmerkend voor de Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers is het bezit van een eigentijds machinepark. Een basisuitrusting omvat in de meeste bedrijven een paneelzaag, bovenfrees, schaafmachine en een kantenlijmer. Dit is goed voor een investering van zowat 50.000 euro.

"Machines worden steeds meer geavanceerd en dus vaak ook duurder," zegt Jos Heylen, bij Bouwunie voorzitter van de sector schrijnwerkers en interieurbouwers en gedelegeerd bestuurder van de firma met zijn naam. Dit noopt de sector tot specialisatie. Specialisatie gaat hand in hand met investeren in meer en nog betere machines, zoals in CNC-gestuurde machines of de computergestuurde regeling van machines.”

"Een gemiddelde CNC boor- en freesmachines kost 55.000 euro, een CNC opdeelzaagmachine rond de 50.000 euro. Dit zijn grote maar noodzakelijke investeringen om rendabel te blijven, dankzij deze machines kan er sneller en nauwkeuriger geproduceerd worden en dat is nodig aangezien de loonkost in ons land heel erg hoog is."

Efficiënte productie
De binnen-schrijnwerker probeert alleszins zo efficiënt mogelijk te produceren. 18% stuurt zijn machines rechtstreeks aan vanuit de productievoorbereiding en 14% wil dat binnenkort ook doen. 2 op 3 laat de aansturing van de machines verlopen via een specifieke softwaretoepassing. Een duidelijke groeimarkt, want vijf jaar geleden deed slechts 16% van de bedrijven dit.

Luchtdichtheid
De toekomst voor de sector ligt ook in aandacht voor energiezuinigheid. Voor de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen is een goede, luchtdichte plaatsing van het buitenschrijnwerk essentieel.

33% van de schrijnwerkbedrijven heeft dit als standaard werkwijze, 62% van de bedrijven doet dit op vraag van de opdrachtgever. Ze gebruiken hiervoor vooral isolerende schuimen en tapes of folies, naargelang het om renovatie dan wel om nieuwbouw gaat.