Heropstart Doel 4: een unieke en op maat gemaakte werf

Electrabel meldt dat zijn technische teams deze week begonnen zijn aan de laatste fase van het proces om een heropstart van de kerncentrale van Doel 4 technisch mogelijk te maken.

Trefwoorden: #alstom, #doel 4, #electrabel, #energie, #gdf suez, #maintenance, #nucleair, #onderhoud, #reactor, #siemens, #turbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag, maandag 1 december, is het derde deel van de turbine, één van de twee lagedrukturbines, vanuit Mulheim in Duitsland per boot aangekomen in de haven van Antwerpen. Dat meldt Electrabel.

De turbine werd vervolgens per uitzonderlijk transport naar de kerncentrale van Doel gebracht. De teams zullen nu werken aan het opnieuw assembleren van de turbine en zullen uitlijningscontroles uitvoeren. Het gaat om uiterst precisiewerk aan de grootste turbine die België rijk is.

Sinds 5 augustus hebben ongeveer 600 professionals van onder andere Electrabel, de Groep GDF Suez, Alstom en Siemens continu doorgewerkt om het strakke herstelschema te kunnen behouden. Niet minder dan 15 bedrijven hebben hun agenda's op elkaar afgestemd. In totaal waren er 150.000 werkuren nodig om de installatie te herstellen.

De onderdelen van de 1.700 ton wegende turbine hebben ongeveer 2.500 km afgelegd om hersteld te worden bij Alstom in Berlijn en Siemens in Mulheim. Enkel voor de hogedrukturbine alleen al werden er, de klok rond en 7 dagen op 7, 2500 schoepen vervaardigd in 4 fabrieken verspreid over de wereld (Kroatië, Italië, Zwitserland en China).


ACHTERGROND
Doel 4 is een recente nucleaire eenheid die in 1985 in dienst werd genomen. Ze beschikt over een capaciteit van 1.039 MW. De centrale kwam op 5 augustus automatisch tot stilstand door een brand en het verlies van olie in het niet-nucleaire gedeelte, maar de Electrabel-technici slaagden er intussen in de centrale opnieuw volledig operationeel en online te krijgen.

"De technische teams op de site, die zeer snel gemobiliseerd werden, hebben uitzonderlijk werk geleverd. Ze hebben zondagnacht en maandagochtend zonder stoppen doorgewerkt." Wat ook eens voor het voetlicht mag gebracht worden.