Duurproef: groen aardgas door biomassavergassing

Groen aardgas is de duurzame vervanger van fossiel aardgas. Het voordeel van groen aardgas is dat het gemaakt wordt uit biomassa en dus grotendeels CO2 neutraal.

Trefwoorden: #aardgas, #biomassavergassing, #ECN, #energie neutraal, #groen aardgas, #uitstoot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Momenteel wordt groen gas veelal geproduceerd met behulp van vergisting. Maar om in de toekomst aan de verwachte vraag te kunnen voldoen en op veel grotere schaal groen aardgas te kunnen maken is een andere technologie nodig: biomassavergassing.

ECN heeft afgelopen maand succesvol een duurproef afgerond om groen aardgas te produceren door middel van biomassavergassing. De afgelopen jaren werd hard gewerkt aan het ontwerp en de bouw van een unieke en zeer efficiëntie technologie voor het maken van groen aardgas.

In de laboratoria in Petten is hierbij het voorlopige hoogtepunt bereikt: meer dan 500 uur lang stabiel bedrijf op lab schaal. Hiermee is het door ECN gepatenteerde proces nu gereed voor de volgende stap waarbij het gas op grotere schaal wordt geproduceerd en toegevoerd aan het bestaande aardgasnetwerk.

Samen met een aantal belangrijke partners waaronder Gasunie en Royal Dahlman wordt er gewerkt aan de realisatie van een installatie die per uur 300 m³ groen gas kan produceren uit houtachtige biomassa.

ECN zal in de komende jaren verder gaan met de ontwikkelingen in het laboratorium om het proces verder te optimaliseren.