Waterinnovatieprijs 2014 uitgereikt

Kunststof sluisdeuren, een nieuwe techniek om water te zuiveren, waterbergende kasdaken en educatieprogramma De Poepfabriek zijn dit jaar bekroond.

Trefwoorden: #De Poepfabriek, #educatieprogramma, #Kunststof sluisdeuren, #Unie van Waterschappen, #waterbergende kasdaken, #Waterinnovatieprijs, #water zuiveren

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - poepfabriek.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De Unie van Waterschappen reikt elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen.

Uit de 135 inzendingen zijn door een deskundige jury vier winnaars uitgeroepen in de categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie.

Annemieke Nijhof, juryvoorzitter: “Alle projecten dragen op hun eigen manier bij aan het watermanagement in Nederland en spelen in op relevante thema’s in de watersector. Sommige projecten zijn interessant vanwege hun praktische eenvoud en andere projecten springen er juist uit vanwege hun brede toepasbaarheid.”

In de categorie ‘Droge voeten’ sleepte FiberCore Europe de Waterinnovatieprijs in de wacht met vezelversterkte kunststof sluisdeuren.

De techniek Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS) won de prijs in de categorie ‘Schoon water’. Het samenwerkingsverband tussen onder meer Brightwork, waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Attero heeft met deze techniek een nieuwe, duurzame methode tot waterzuivering in handen.

In de categorie ‘Voldoende water’ trok Royal HaskoningDHV met de waterbergende kasdaken aan het langste eind. Het bedrijf vermindert met deze toepassing het risico op wateroverlast in glastuinbouwgebieden en draagt bij aan de effectievere inzet van regenwater in tijden van droogte.

Royal HaskoningDHV werkt samen met Hoogheemraadschap van Delfland, Frank van der Burg BV, LTO Glaskracht, gemeente Westland, provincie Zuid-Holland, Demokwekerij Westland, Rabobank Westland en TNO.

De Unie van Waterschappen riep dit jaar de categorie ‘Ruimte voor innovatie’ in het leven om initiatieven, waarbij “anders denken, anders doen” centraal staat, te belonen. DePoepfabriek.nl, een innovatie van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ging er met de prijs vandoor.

In dit project maken basisschoolleerlingen kennis met waterzuivering door waterschappen. DePoepfabriek.nl viel dubbel in de prijzen. Het project sleepte namelijk ook de Publieksprijs in de wacht.

De winnaars van de Waterinnovatieprijs ontvingen een glazen kunstwerk van meester-glasblazer Gert Bullée en worden de komende maanden begeleid door een innovatiemakelaar. Samen met de innovatiemakelaar wordt een traject uitgestippeld om de innovatie verder te helpen.

Het gaat om een begeleidingstraject ter waarde van 15.000 euro dat wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water.