VIL lanceert project mode-industrie

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) wil aantonen wanneer en met welk logistiek concept een investering loont en start samen met acht bedrijven het project ‘In-store-improvement’.

Trefwoorden: #fashion retail, #identificatie, #mode-industrie, #RFID, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Voorraadbeheer is binnen de Vlaamse fashion retail nog vaak een zwak punt. Met het project ‘In-store-improvement’ wil het VIL de Vlaamse modesector aansporen om de stap te zetten naar het inzetten van RFID-tags voor een automatisch stockbeheer, op artikelniveau.

Door de aanhoudende druk op de prijzen en nieuwe trends binnen de modesector (e-commerce en omni-channel) is het een must om accuraat zicht te hebben op welke artikelen in welke kleur en welke maat zich waar in de logistieke keten bevinden.

Automatisch stockbeheer met unieke identificatie kan hiervoor zorgen. Kledingstukken worden voorzien van RFID-etiketten die gedetailleerd informatie over het artikel bevatten. Deze artikelen kunnen automatisch en in bulk worden ingelezen.

Binnen het project wordt een inventaris gemaakt van de State-of-the-art van de voornaamste initiatieven, concepten en technologieën. Op basis hiervan wordt bepaald wat het ideale logistieke concept is voor modewinkels.

Dit wordt met een pilootproject in de praktijk uitgetest en het VIL onderzoekt ook hoe de investering rendabel kan zijn. Uiteindelijk doel is het uitwerken van een roadmap voor Vlaamse modebedrijven om zelf aan de slag te gaan.


De deelnemende bedrijven
Acht bedrijven stappen mee in het project: Belspeed, bpost, Caroline Biss, Fabrimode (Bel & Bo), GIKS Mode, GS1, Scapa en Siemens. Het project loopt tot juni 2016.