Liefkenshoekspoorverbinding wordt in gebruik genomen (+video)

Na 6 jaar kunnen vanaf zondag goederentreinen gebruik maken van de Liefkenshoek­spoorverbinding.

Trefwoorden: #goederenverkeer, #liefkenshoek spoor, #Liefkenshoekspoorverbinding, #liefkenshoektunnel, #spoorwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Met alle spoorellende door de stakingsacties van deze week, kreeg de inwijdiging van de Liefkenshoekspoorverbinding eerder deze week weinig aandacht.

Maar na 6 jaar is het eindelijk zo ver. De nieuwe, rechtstreekse verbinding tussen Linkeroever en Rechteroever in de haven van Antwerpen is gebruiksklaar. Deze nieuwe infrastructuur is een belangrijke schakel voor het Europese goederenverkeer en een strategische investering voor de toekomst van de haven.

Voogdijminister Jacqueline Galant wijdde afgelopen dinsdag de Liefkenshoekspoorverbinding plechtig in. Vanaf zondag 14 december kunnen de eerste goederentreinen gebruik maken van de nieuwe spoorlijn, die grotendeels ondergronds loopt door de Liefkenshoekspoortunnel.

Tot voor kort moesten alle goederentreinen met het Europese Hinterland als bestemming via dezelfde spoorlijn rijden. Om het spoorverkeer naar en vanuit de haven vlotter te laten verlopen, is de Liefkenshoekspoorverbinding in het leven geroepen.

De nieuwe spoorverbinding zorgt voor een betere ontsluiting van het rangeerstation Antwerpen-Noord op Rechteroever, waar de goederentreinen aankomen, samengesteld worden en terug landinwaarts vertrekken.

Dankzij de Liefkenshoekspoorverbinding krijgt de Waaslandhaven op Linkeroever een hogere in- en uitvoercapaciteit per spoor. Deze investering past in de strategie om de verdere groei van de Antwerpse haven te ondersteunen. Infrabel streeft ernaar om tegen 2030 15% van de containertrafiek in de Antwerpse haven per spoor te vervoeren.

De Liefkenshoekspoorverbinding is een dubbelsporig traject van 16,2 km lang. Meer dan de helft van het tracé loopt ondergronds. Vanuit de sporenbundel Zuid legde Infrabel een nieuwe spoorbedding aan over een afstand van 6,7 kilometer, tot aan de bestaande Beverenspoortunnel. Die werd volledig vernieuwd en aangepast.

Vervolgens loopt het traject in een open sleuf tot aan de vertrekschacht van de eigenlijke Liefkenshoekspoortunnel. De nieuwe spoorinfrastructuur sluit tenslotte aan op het vormingsstation Antwerpen-Noord via de bestaande spoortunnel onder de R2 (Ring rond Antwerpen).

De twee tunnelkokers van de Liefkenshoekspoortunnel zijn 6 km lang en lopen tot wel 40 meter diep onder de Schelde en onder het kanaaldok B1-B2.