FANC legt alle Belgische kerncentrales strengere beveiliging op

Terwijl gerechtelijk onderzoek naar de sabotage van Doel 4 lopende is, legt FANC alle nucleaire centrales bijkomende maatregelen op om herhaling in toekomst te voorkomen.

Trefwoorden: #doel 4, #economie, #electrabel, #energie, #fanc, #nucleair, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Op 5 augustus 2014 kwam de reactor van Doel 4 automatisch tot stilstand ten gevolge van een gebrek aan smeerolie ter hoogte van de stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale.

Nader onderzoek wees uit dat het hele oliereservoir van de stoomturbine was leeggelopen doordat 'iemand' de evacuatieleiding, die de smeerolie in geval van brand razendsnel afleidt naar een noodreservoir, had opengezet.

"Aangezien er sterke aanwijzingen waren dat de evacuatieleiding bewust was opengedraaid, zonder dat daartoe de instructie was gegeven, rees al snel het vermoeden dat het om kwaad opzet ging", aldus FANC in een mededeling.

Het agentschap legde daarom meteen bijkomende beveiligingsmaatregelen op, om te voorkomen dat een soortgelijk incident zich opnieuw zou voordoen.

Eén van de ingevoerde maatregelen was het zogenaamde 'four eyes'-principe, dat bepaalt dat werknemers van de kerncentrale in bepaalde zones enkel per twee mogen werken.

Electrabel diende van zijn kant een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen onbekenden en het parket opende een onderzoek.

Nu Electrabel heeft laten weten de heropstart van de bewuste centrale voor te bereiden, maakt ook FANC bekend dat het nog een reeks extra veiligheids- en beveiligingsmaatregelen oplegt vooraleer zijn fiat te geven voor de heropstart.

Concreet zal het beveiligingsniveau verhoogd worden door - onder meer - de plaatsing van een groot aantal extra camera’s en door wijzigingen aan het systeem met toegangsbadges. Verder werd ook het 'four eyes'-principe nog verder geoptimaliseerd. Daarnaast moeten er extra controles op de correcte configuratie van de veiligheidsuitrustingen en noodsystemen komen.

De nieuwe maatregelen gelden niet alleen voor Doel 4: ze moeten worden geïmplementeerd in alle Belgische kerncentrales, dus zowel in Doel als in Tihange.

"Het gerechtelijk onderzoek naar de persoon of personen verantwoordelijk voor het incident in Doel 4 is nog steeds lopende."