Ook nucleaire projecten in Junckers investeringsplan van 315 miljard

Jean-Claude Juncker neemt nucleaire sector op in investeringsplan van 315 miljard euro dat Europese economie de volgende drie jaar moet ondersteunen, meldt NucNet.

Trefwoorden: #commissie, #europa, #Hinkley Point C, #juncker, #mo99, #mol, #Moorside, #nucleair, #nucnet, #sck, #Wylfa

Lees verder

Nieuws

( Foto: EDF © Laurent Vautrin, Hinkley Point C )

ENGINEERINGNET.BE - De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ontplooide onlangs een - omstreden - plan om de volgende drie jaar 315 miljard euro 'prioritair' te investeren in projecten.

'In de lijst zijn ook verschillende nucleaire projecten opgenomen ", signaleert NucNet, het informatienetwerk van de nucleaire industrie. "Het gaat bijvoorbeeld om drie plants in het Verenigd Koninkrijk (Hinkley Point C, Moorside en Wylfa) en het nucleaire programma van Polen om zijn eerste kerncentrale te bouwen."

Volgens de Commissie dreigen er problemen te rijzen met de investeringen in nieuwe kerncentrales, vooral omwille van de hoge constructiekost en de lange ROI-periode. "Een oplossing kan erin bestaan dat de Europese Investeringsbank zich garant stelt voor leningen van projectontwikkelaars of toeleveranciers."

Op de lijst prijken overigens ook twee Belgische R&D-projecten: de ombouw van de bestaande BR2-reactor en de nieuwe deeltjesversneller Myrrha, beide van het Belgische SCK in Mol.

Het Myrrha -project moet de industriële haalbaarheid onderzoeken en het eerste prototype opleveren van een kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller.

In de omgebouwde BR2-reactor zullen Mo99-radioisotopen (molybdenum-99) voor medische doeleinden worden aangemaakt. Dit type isotopen wordt onder meer gebruikt bij kankerbestrijding, maar volgens de Commissie zijn ten gevolge van de instabiele economische toestand de productievolumes op lange termijn onzeker.

"België heeft zich geëngageerd om voldoende in zijn productie-infrastructuur te zullen investeren om de aanvoer tot ten minste 2025-2030 veilig te stellen", aldus de Commissie.