Waalse overheid investeert in dynamisch weegsysteem voor vrachtwagens

Het consortium Tein Technology-Yvan Paque heeft een Europese aanbesteding gewonnen, uitgeschreven door de Waalse overheid, voor de levering van een dynamisch weegsysteem voor vrachtwagens.

Trefwoorden: #overlading, #statisch weegsysteem, #Tein Technology, #verbalisering, #vrachtwagentransport, #Waalse regering, #Weigh in Motion, #Yvan Paque

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem weegt vrachtwagens namelijk terwijl ze rijden en verzekert een volautomatische detectie van te zwaar beladen vrachtwagens.

Het eerste Weigh-in-motion WIM-station wordt begin volgend jaar in gebruik genomen op de site van Nil-Saint-Vincent. In een latere fase zal ook de verbalisering van overtreders automatisch gebeuren.

Verkeersagenten baseerden zich tot dusver op vermoedens als ze een mogelijk overladen vrachtwagen naar een statisch weegsysteem langs onze autowegen leiden. Het Weigh in Motion-netwerk vergemakkelijkt de controle-opdracht van wegeninspecteurs en politiediensten.

Het WIM-systeem verhoogt de efficiëntie van de controles en garandeert een grote meetnauwkeurigheid. In de loop van 2015 worden nog vier extra WIM-stations in gebruik genomen op de Waalse snelwegen.

Elk WIM-station zal bestaan uit een robuuste portiek die over de weg hangt in combinatie met detectielussen en sensoren die in de grond worden geplaatst.

Het systeem maakt gebruik van doorgedreven technologie: hoogtedetectie, videoregistratie, detectielussen en sensoren, automatische nummerplaatherkenning (ANPR) en detectie van gevaarlijke stoffen (ADR). De combinatie van die gegevens zorgt voor een intelligente verwerking vanuit het PEREX verkeerscentrum in Namen.

Het consortium zal na de aanleg ook instaan voor het volledige concept van installatie tot onderhoud. Verder omvat het project ook de homologatie van het WIM-systeem, wat automatische verbalisering toelaat. Dat is een primeur voor Europa.


(Photo by J.Fernandez – Sterela)