Herstel stoomturbine Doel 4 kostte Electrabel 150.000 werkuren

Electrabel laat weten dat kerncentrale Doel 4 vandaag terug opgestart is en opnieuw op het net is. De herstelling heeft zo maar eventjes 150.000 uren gekost, waaronder veel nachtwerk.

Trefwoorden: #doel 4, #electrabel, #energie, #energie, #fanc, #kernenergie, #nucleair

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE – De kernreactor van Doel 4 is vandaag om 13.00 uur opgestart, meldt Electrabel. Dat is twee dagen eerder dan de begin deze week vooropgestelde datum van 21 december.

Na de aankomst van de vervangstukken om de beschadigde stoomturbine – de grootste in België – zijn de technische teams van Electrabel en zijn toeleveranciers twee weken aan de slag geweest met de montage van de wisselstukken en de uitlijning van de as. Veel van de onderdelen moesten bovendien op maat worden gemaakt, want niet standaard beschikbaar.

Alles bij elkaar werden niet minder dan 600 personen ingezet voor de analyse, de demontage, de herstellingen en het weer inbouwen van de stoomturbine.

Dat komt neer om 150.000 werkuren, aldus Electrabel. Een bedrag plakt de exploitant er niet op, maar gezien het feit dat er dag en – vooral - nacht aan gewerkt is, zal het kostenplaatje zonder twijfel fiks oplopen.

"De centrale zal nu geleidelijk en in stappen in vermogen stijgen om haar maximumcapaciteit van 1039 MW te bereiken", aldus de energieproducent.

Ter herinnering: de stoomturbine van kerncentrale raakte ernstig beschadigd na een olielek in het niet-nucleaire deel van de centrale ten gevolge van sabotage. De schuldige(n) zijn nog steeds niet gevonden en er werden in alle Belgische centrales extra beveiligingsmaatregelen genomen.

In overleg met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle werden bovendien voor Doel 4 nog extra maatregelen genomen om de heropstart mogelijk te maken.


(Bert Bemans)