GE’s Garage pop-up over 3D-printen lokt 800 belangstellenden

General Electric opende de eerste twee weken van december de deuren van zijn pop-up Garage over 3D-ontwerpen en -printen in Brussel. Een tweede ronde volgt in januari 2015.

Trefwoorden: #3D-print, #3D print, #addivitieve fabricage, #brussels garage, #general electric, #pop-up, #talent, #technologie

Lees verder

HR

( Foto: GE )

ENGINEERINGNET.BE - Na het overweldigende succes in andere landen richtte GE zijn aandacht op het hart van de Europese wijk in Brussel, waar op 1 december de eerste pop-up Garage in Europa voor twee weken zijn deuren opende. Daar doken zo'n 800 belangstellenden op.

De 'Garage' lijkt erg op de zogeheten fablabs, laboratoria voor digitaal ontwerp en productie die openstaan voor iedereen met belangstelling voor 3D-ontwerpen en -printen.

Het aantal fablabs is de afgelopen jaren sterk toegenomen België, een feit waar de toppositie van Belgische bedrijven in 3D-printen ongetwijfeld te maken heeft.

Via zijn Garage kwam ook multinational GE eventjes poolshoogte nemen in België. Grote bedrijven staan vandaag voor een nieuwe uitdaging: ze zijn op zoek naar methodes om digitale start-ups en technisch talent in een vroeg stadium op te sporen.

Vandaag is het zo dat innovatieve ideeën almaar meer 'bottom-up' ontstaan in fablabs, garages en huiskamers, buiten het bereik van de grote marktspelers dus.

Ook bijvoorbeeld Autodesk (van Autocad) blijkt zich daar ook van bewust en riep onlangs nog een 'start-up'-investeringsfonds in het leven. En wie als starter kapitaal ontvangt van Autodesk, dient uiteraard verslag uit te brengen. "Een vinger aan de pols".

“We beseffen maar al te goed dat de medewerkers van cruciaal belang zijn om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden”, beaamt Barbara Vermeire, communicatiemanager bij GE Benelux. “Alle bedrijven zullen technisch onderlegde mensen met digitale expertise nodig hebben.”

Zij wijst erop dat ook GE's eigen bedrijfstakken momenteel een ware metamorfose ondergaan ook dankzij de nieuwe technologieën zoals 3D-printen, of beter: Additieve Fabricage.

“Additieve productiemethodes verleggen de grenzen van wat mogelijk is, doordat we op een volledig andere manier over producten gaan nadenken: het tijdperk van geometrische vrijheid is aangebroken”, claimt Marco Magli, van Avio Aero, een luchtvaartonderneming van GE in Italië.


ACHTERGROND
GE Garage staat open voor iedereen die interesse heeft in 3D-printen en -ontwerpen, in het bijzonder voor jongeren. In januari gaat de pop-up opnieuw open van maandag 19 tot zaterdag 24 januari.