Steunmaatregel plaatsing overdrukinstallatie binnenschip verlengd

De termijn voor de aanvraag voor de steunmaatregel voor het plaatsen van een overdrukinstallatie op een binnenschip werd verlengd tot 30 juni 2015.

Trefwoorden: #binnenscheepvaart, #overdrukinstallatie, #steunmaatregel, #uitgegraven grond, #verontreinigde grond, #vervoer over water

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De plaatsing van dergelijke overdrukinstallatie is aangewezen bij het transport van verontreinigde grond.

De binnenvaart is zeer geschikt om grote tonnages uitgegraven grond te transporteren. De doelstelling van deze Vlaamse steunmaatregel is om het aanbod van schepen die geschikt zijn voor het vervoer van grondverzet uit te breiden.

Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 10 miljoen m³ uitgegraven grond getransporteerd, wat overeenkomt met 900.000 vrachtwagenritten. Dit zorgt voor een aanzienlijke belasting van het wegennetwerk.

Ondanks het feit dat 66% van de transporten vertrekken en aankomen in een gemeente met een waterweg, wordt er onvoldoende voor de binnenvaart gekozen.

Het initiatief van Waterwegen & Zeekanaal en nv De Scheepvaart heeft tot doel om het aanbod van schepen voor grondverzet te vergroten. Om het gebruik van de waterweg voor het vervoeren van uitgegraven grond te stimuleren, dienen de juiste schepen beschikbaar te zijn.

Bij het transport van verontreinigde grond is het immers aangewezen om de stuurhut en de accommodatie van het binnenschip in overdruk te kunnen zetten.

Dat wil zeggen dat de luchtdruk in de stuurhut hoger is dan in de rest van het schip, waardoor er geen gassen tot bij de schipper en zijn gezin kunnen doordringen.