Belgische werknemers niet bezorgd over automatisering van hun job

Belgen maken zich niet veel zorgen over de toekomstige automatisering van hun job, meldt Randstad. Ze zijn wel zeer pessimistisch over de economische herleving.

Trefwoorden: #economie, #randstad, #Randstad Workmonitor, #werknemer

Lees verder

HR

( Foto: Kuka )

ENGINEERINGNET.BE - Hoewel de werknemers op internationaal niveau eerder optimistisch zijn over de economische heropleving in hun respectieve landen, delen de Belgen deze mening niet.

Slechts één Belgische werknemer op drie meent dat de economie bij ons zal heropleven. België zit in het peloton achteraan met Frankrijk, Luxemburg en Japan.

Dat staat dan weer in schril contract met bijvoorbeeld Brazilië en India. Daar rekent 93% op een heropleving. Internationaal deelt 58% deze verwachting, een stijging van 9% in vergelijking met vorig jaar. Een en ander blijkt uit onderzoek van Randstad.

Nog enkele opmerkelijke vaststellingen: wat hun salaris betreft, maken de Belgen zich geen illusies, minder dan één op drie verwacht een loonsverhoging.

En op een bonus rekenen doet de Belg al evenmin: met 39% zitten de Belgen onder het globale gemiddelde van 50%. Zweden (27%), Denemarken (22%) en Griekenland (21%) zijn nog pessimistischer. In Mexico, China en India is het vertrouwen het grootst.

Wanneer het op de eventuele automatisering van zijn job aankomt, heeft de Belg dan weer meer vertrouwen. Slechts één Belgische werknemer op vijf vreest dat zijn functie in de loop van de volgende tien jaar geautomatiseerd zal worden. Een trend die contrasteert met de 70% in India en de 68% in China.


ACHTERGROND
De Randstad Workmonitor werd gelanceerd in 2003 en neemt 33 landen over de hele wereld mee in het onderzoek. Hij wordt vier keer per jaar gepubliceerd om zo op regelmatige basis een lokaal en globaal zicht te verwerven over de tendensen op vlak van werknemersmobiliteit.

De studie wordt uitgevoerd op basis van een online vragenlijst bij een populatie personen tussen 18 en 65 jaar die minstens 24 uur per week betaald werken (uitgezonderd zelfstandigen). Het minimum aantal respondenten per land is 400 op basis van de Survey Sampling International. De enquêtes voor deze vierde golf van 2014 werden afgenomen tussen 23 oktober en 5 november 2014.