Aantal faillissementen kent grootste daling sinds begin van eeuw

Maar geen reden tot optimisme, stelt Graydon: 2014 staat te boek als jaar met op één na grootste aantal failliete bedrijven dat ooit in België werd opgetekend.

Trefwoorden: #economie, #failliet, #faillissement, #graydon

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – Gemengde signalen: in 2014 zijn er 11.294 bedrijven over de kop gegaan - 8,2% minder dan in 2013 – maar tegelijkertijd blijft 2014 het jaar met het op één hoogste aantal failliete bedrijven ooit.

Positief is alvast dat het procentueel om de grootste daling sinds het begin van deze eeuw gaat. Maar dat is zeker geen reden tot euforie, stelt Eric Van den Broele, Senior Manager R&D bij Graydon: "Er zijn er nog steeds een aantal ernstige tekens aan de wand. Het is bijvoorbeeld opvallend dat meer ‘gevestigde’ en grote bedrijven over de kop zijn gegaan. 18,79% van de failliete bedrijven van 2014 was ouder dan 20 jaar. Dit is een nooit eerder gezien cijfer. Binnen het Vlaams gewest liep dit zelfs op tot 22,3% van de ondernemingen."

Bovendien blijken het afgelopen jaar 22 bedrijven failliet te zijn gegaan die minstens 100 werknemers tewerk stelden. In 2013 waren er dat 12, in 2012 15.

Wat verklaart dan de daling? Een combinatie van éénmalige factoren en een lichte economische heropleving, meent Graydon.

“Ten eerste is er een scherpe daling van het aantal uitgesproken faillissementen op de Brusselse handelsrechtbanken. Dit is het gevolg van een grootscheepse ‘opkuisactie’ van die rechtbanken in 2013. Toen werden heel wat ‘onfrisse’ horeca- en kleine nutsbedrijven opgedoekt."

Andere verklaringen voor de afname van het aantal faillissementen zijn de lichte economische revival op internationaal niveau van onze export- en importgevoelige sectoren en de aanpassing van de WCO-wetgeving in september 2013.

Van den Broele: “De maanden daarop gingen er in vergelijking met de periode voordien gevoelig minder bedrijven in WCO. Dit resulteerde in een gevoelig aantal dalingen van het aantal faillissementen die kort na de WCO-aanvraag werden uitgesproken.”