Roeselare lanceert proefproject op straatniveau

Het project 'Blekerijstraat, straat van morgen' beoogt een duurzame woningrenovatie in het stadscentrum van Roeselare.

Trefwoorden: #aanvragen van een goedkope lening, #Blekerijstraat, #bouwproject, #contacten met aannemers, #Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost, #ondersteuning bij subsidieaanvragen, #organiseren van groepsaankopen, #Roeselare, #woningrenovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Recticel )

ENGINEERINGNET.BE - Het is een proefproject op straatniveau. Indien er onvoldoende interesse blijkt te zijn, kan het projectgebied uitgebreid worden.

Zodra voldoende kennis en expertise opgebouwd is, zal het duurzaam renovatieproject ook nog in andere gebieden van de stad opgestart worden.

Huishoudens die deelnemen aan het project krijgen een gratis ‘huisscan’. Tijdens de huisscan geven specialisten gratis tips en advies over hoe de energie- en waterkosten op een eenvoudige en slimme manier kunnen beperkt worden.

Deze huisscans kunnen voor de bewoners of eigenaars leiden renovatie-en financieringsvoorstellen op maat. Ze zullen (financieel) gesteund worden om de door hen gekozen maatregelen om te besparen ook écht uit te voeren. Dit kan ver gaan: van de kleinste aanpassingen, zoals het vervangen van lampen tot totaalrenovatie van de woning met de zuinigste bouwtechnieken die vandaag wenselijk zijn.

De stad Roeselare brengt verschillende overheden en private partners samen om gezinnen op maat te begeleiden. Naast gratis tips en advies wordt er ook hulp aangeboden bij de administratieve afhandeling van het renovatieproject én hulp bij de renovatie van de woning: organiseren van groepsaankopen, ondersteuning bij subsidieaanvragen, contacten met aannemers, het aanvragen van een goedkope lening via het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE-lening), …

In de Blekerijstraat wordt in 2015 een kijkwoning geopend. Deze woning is eigendom van het lokale OCMW en wordt binnenkort duurzaam gerenoveerd. De verschillende renovatiefases worden er in beeld gebracht. Zo wil Roeselare mensen inspireren en aanzetten tot een betaalbare en duurzame woningrenovatie.

Er werd in de eerste plaats gekozen voor compactheid: de bijgebouwen worden afgebroken, de badkamer wordt geïntegreerd in het hoofdvolume en de zolder krijgt een functie als slaapkamer. Zo moet er minder volume verwarmd worden en minder geveloppervlakte geïsoleerd.

Het huis wordt minder diep en er komt meer daglicht naar binnen, wat minder elektriciteitsverbruik betekent.

Binnen komt er een nieuwe, veilige trap op een andere plaats. Daardoor ontstaat er een open leefruimte, met een keuken en eetterras achteraan en een living aan de straatkant. Op vlak van technieken wordt de gaskachel vervangen door een centrale verwarming en worden elektriciteit en alle leidingen vernieuwd.

Het huis is ook al klaar voor een aansluiting op het warmtenet van de stad.


ACHTERGROND
Roeselare voert dit project uit samen met een aantal partners uit diverse disciplines en expertises. De Vlaamse Overheid maakte begin 2014 EUR 6 miljoen vrij voor innovatieve projecten die vernieuwing in de bouwsector, met focus op betaalbaarheid en betere woningkwaliteit, vertegenwoordigen.

Het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) keurde tien projecten goed waaronder het project van de stad Roeselare 'Samen bouwen aan een duurzame (t)huis' dat over een periode van vier jaar loopt.