2,35 miljoen voor restauratie van historische kerken in Mechelen

De Vlaamse regering trekt 2,35 miljoen euro uit voor de interieurrestauratie van de Sint-Jan-Baptist- en Evangelistkerk in Mechelen.

Trefwoorden: #Evangelistkerk, #interieurrestauratie, #Mechelen, #premie, #restauratie, #restauratiepremie, #Sint-Jan-Baptist kerk, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Deze restauratie kadert in de meerjarige subsidieovereenkomst met het stadsbestuur van Mechelen voor de verdere restauratie van het ensemble van de historische kerken in de binnenstad van Mechelen.

De restauratie is nodig wegens de algemene slechte staat van het interieur, de sterke houtaantasting in de daktimmer en in het houten meubilair.

De volledige interieurrestauratie omvat de vloeren, wanden, plafonds, gewelven en kolommen, maar ook de onderste zones van de daktimmer en het binnenschrijnwerk. Het aangetaste meubilair en de beelden krijgen een houtbehandeling en de kerkmeesterbanken, het koorgestoelte en twee biechtstoelen worden hersteld. Verder wordt ook het tochtportaal aan de westkant aangepast om een betere toegankelijkheid te vrijwaren.

De kerk blijft in gebruik voor de eredienst. Er wordt door de kerkelijke overheid samen met de stad Mechelen en Torens aan de Dijle vzw nog nagedacht over gepaste toeristische nevenbestemmingen.


ACHTERGROND
De oorsprong kerk zou teruggaan tot in de late veertiende eeuw. In 2008 ontdekte het toenmalige Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed veetiende-eeuwse muurschilderingen op de eerste verdieping van de toren van de Sint-Janskerk.

De gevels, de toren en de dringende weken aan de dakvoeten en het buitenschrijnwerk, de glas-in-loodramen en de buitenaanleg zijn al eerder gerestaureerd. De Sint-Janskerk bezit het schilderij 'Aanbidding der Wijzen' van Rubens, erkend als topstuk door de Vlaamse overheid.