Koude perskoppelingen verbinden nu ook dikwandige stalen leidingen

Leverancier Viega komt met een innovatie voor installateurs: een techniek om dikwandige stalen leidingen te verbinden zonder lassen of schroeven. Met voor veel tijdwinst, zo blijkt.

Trefwoorden: #dikwandig, #installateur, #installatie, #koude perstechniek, #perstechniek, #viega

Lees verder

Techniek

( Foto: Viega )

ENGINEERINGNET.BE – Eind 2014 al stelde Viega zijn nieuwe perstechniek ‘Megapress’ voor het eerst in België ‘live’ voor. Een demonstratie bij installateur De Bie - Veba in Aartselaar bevestigt nu: uit een vergelijkende test blijkt dat de nieuwe methode tot tweemaal sneller is dan lassen of schroeven/afdichten.

Voor de test werd een proefopstelling met een bocht gemaakt waarbij twee verbindingen eerst werden gelast, vervolgens werd eenzelfde bocht tweemaal met schroefdraad getrokken en met de nodige afdichtingsproducten in elkaar geschroefd. Als derde werd een bocht met Megapress geperst. Het resultaat: het schroeven gebeurde in 3’52”, het lassen in 2’22”, en het persen in 1’11”.

Koude perskoppelingen zijn niet nieuw, de techniek bestaat al lang voor andere materialen zoals koper, brons, inox en (dunwandig) staal. Viega voegt daar nu buizen in dikwandig staal aan toe, zoals gebruikt in sprinkler-, koel- en verwarmingsinstallaties.

Stalen buizen – verzinkt, industrieel gelakt of gecoat – kunnen nu volgens de NBN EN 10220/10255 in de maten ½” tot 2” met elkaar worden verbonden.

Viega ontwikkelde daarvoor verbindingsstukken uit gewalst staal 1.0308 met een zinknikkelcoating en een speciaal afdichtingselement uit EPDM dat de buis op drie punten omsluit en ook bij ruwe oppervlakken en oneffenheden een 100% dichte verbinding garandeert.

“Praktisch gezien is het een formidabel systeem”, zegt zaakvoerder Jos Smets van De Bie - Veba.“Denk maar aan appartementsgebouwen, waar je vaak verdiepingen moet sleuren met je gasflessen en lasapparatuur."

"Hoezeer ik goeie laskunst ook apprecieer, het is dikwijls tijdrovend en belastend werk, zeker op moeilijk bereikbare plaatsen zoals bij perslucht- en sprinklersystemen. Steeds minder jongens kunnen bijvoorbeeld goed spiegellassen."

Jos Smets: “Vroeger mocht er bij lassen geen druppel water aanwezig zijn in de installatie, door de koude persverbinding is ook dat probleem is nu opgelost. Je kan bovendien veel properder werken, en dat is dan weer voordelig bij de renovatie van oudere woonhuizen, waar je vaak stuit op bestaande installaties van dikwandig staal."