Rethink haalt nogmaals kapitaal op voor iconische Baxter-robot (+video)

Bouwer van de enorm populaire Baxter-robot, Rethink Robotics, heeft 26,6 miljoen dollar groeikapitaal opgehaald. Van ondermeer General Electric en Amazon-stichter Jeff Bezos.

Trefwoorden: #baxter, #baxter robot, #bezos, #ge ventures, #irobot

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Rethinks Robotics )

ENGINEERINGNET.BE – De populaire Baxter-robot wordt door velen beschouwd als hét lichtende voorbeeld voor de volgende generatie industriële robots: een machine die veilig met mensen kan samenwerken.

Dat is niet evident, want de huidige generatie robots wordt met veiligheidshekken, -kooien en andere maatregelen angstvallig afgescheiden van de rest van de fabriek om arbeidsongevallen te voorkomen.

Onder meer Kuka ('Light Built Robot-Intelligent Industrial Working Assistant') – maar ook diverse andere constructeurs zoals Willow Garage, ABB en het Deense Universal Robots – werken momenteel aan 'mensvriendelijke' robots die wél betrouwbaar en veilig kunnen interageren met mensen, zowel op de werkvloer als in het laboratorium.

De Baxter-robot van het Amerikaanse Rethink Robotics heeft intussen een bijna iconische status verworven. In die mate dat een hele rits investeringsvehikels er in totaal al 100 miljoen dollar in pompte. Op de meest recente ronde van vorige week bijvoorbeeld tekenden de investeerders van het eerste uur opnieuw in voor niet minder dan 26,6 miljoen dollar.

En het gaat niet om de kleinste spelers: Goldman Sachs, GE Ventures (van gigant General Electric), Bezos Expeditions (van Amazon-eigenaar Jeff Bezos), naast CRV, Highland Capital Partners, Sigma Partners en Draper Fisher Jurvetson.

De erg humanoïde Baxter-robot maakt gebruik van de gekende, eenvoudige teach-in methode. Hij wordt verkocht voor rond 25.000 dollar, een schijntje in vergelijking met de prijs van een klassieke industriële robot. Nog in november 2014 voerde Rethink overigens een upgrade van zijn software door waardoor de robot met 'markers' kan werken.

Die worden op de manipuleren stukken aangebracht en laten de software toe alle componenten individueel te volgen – zelfs als die door elkaar raken of tegen elkaar aanliggen - en voor bepaalde handelingen vlot tussen programmamodules te switchen.

In België is onder meer het technologiecentrum Sirris eigenaar van een Baxter (zie leestips onderaan).