Zelftesten voor borstkanker steeds meer verspreid maar niet betrouwbaar

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg waarschuwt voor de toename aan testen die je kan aankopen via internet om de genetische aanleg voor borstkanker te testen.

Trefwoorden: #borstkanker, #genetisch aanleg borstkanker, #genetisch test borstkanker, #mammografie, #test aanleg borstkanker

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - De wetenschap toont steeds meer verbanden aan tussen genetica en kanker. Dit geldt ook voor borstkanker.

De mogelijkheden tot screening om het genetisch risico te bepalen worden bovendien steeds toegankelijker. Dergelijke testen worden zelfs aangeboden via het internet.

Wat borstkanker betreft spreekt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) van een Angelina Jolie effect. Door vrijuit in de media te spreken over haar eigen familiale aanleg voor borst- en eierstokkanker bereikte de Amerikaanse actrice wereldwijd meer vrouwen dan om het even welke sensibiliseringscampagne.

Het aantal gealarmeerde vrouwen dat genetische centra raadpleegde steeg plots exponentieel. Hierdoor werden zonder twijfel veel levens gered van vrouwen die anders nooit hadden geweten dat ze een hoger risico liepen. Anderen werden dan weer gerustgesteld, omdat het bestaan van een familiale voorbestemdheid kon worden uitgesloten.

Erfelijke borstkankers komen eerder zeldzaam voor: ze vormen naar schatting 5 tot 10% van alle borstkankers. Het voorkomen van 2 borstkankers in eenzelfde familie is meestal een ongelukkig toeval, want borstkanker is nu eenmaal de meest frequente kanker bij vrouwen.

Maar de belangrijkste boodschap van het KCE aan het grote publiek, is dat ongeruste vrouwen niet mogen twijfelen om de borstkankerspecialisten in ons land te raadplegen. Elke borstkliniek heeft steeds een samenwerkingsakkoord met één van de acht Belgische genetische centra.

De genetische centra bieden, naast het uitvoeren van genetische testen, ook de nodige psychologische begeleiding aan de hele familie aan.

Dat genetische testen steeds toegankelijker worden is op zich een goede zaak. Maar die democratisering en verspreiding manifesteert zich soms ook op een ongecontroleerde manier.

Op het internet verkopen privé bedrijven “doe-het-zelf” testen, waarbij de mensen de resultaten via een eenvoudige e-mail ontvangen, zonder er echt de draagwijdte van te kunnen begrijpen.

Het KCE pleit ervoor dat de genetische testen m.b.t. de familiale aanleg tot kanker alleen zouden mogen worden uitgevoerd door de 8 Belgische centra voor genetica.

Zij alleen hebben de expertise om genuanceerde informatie en psychologische begeleiding te verschaffen.


Saskia Van Hoyweghen