Acht starters krijgen lening van elk kwart miljoen euro

Deze bedrijven zetten hun wetenschappelijke innovatieve kennis om in commerciële toepassingen, waarbij zij hulp krijgen van het ministerie van OCW en EZ in de vorm van een lening.

Trefwoorden: #3D-printafval, #energieopwekkende zonwering, #IVF-zwangerschapstest, #live beelden van DNA, #starter, #vaccinpleisters, #wetenschappelijke innovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: MyLife Technologies )

ENGINEERINGNET.NL - De acht bedrijven zijn gericht op recycling 3D-printafval, vaccinpleisters, energieopwekkende zonwering, live beelden van DNA, IVF-zwangerschapstest, computers als verwarming, een stof tegen uitzaaiing van kanker en kunstmatige antibacteriële peptides.

Om deze bedrijven te helpen aan een succesvolle start krijgen zij deze lening die beschikbaar wordt gesteld door het ministerie van OCW en EZ. Dit helpt de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld om meer financiering van externe partijen binnen te halen.

Bij de beoordeling van de voorstellen, door STW, ZonMw en NWO, gelden wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en hun verbinding met de universiteit als de belangrijkste criteria.

De leningen zijn een onderdeel van de vroege fase financiering Take-off. Naast deze leningen hebben minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker 31 subsidies toegekend met een maximale waarde van 40.000 euro.

Met deze subsidies worden wetenschappers in staat gesteld om een haalbaarheidsstudie te doen naar de commerciële toepassing van hun innovatieve kennis.


De 8 nieuwe start-ups:

  1. Bij 3D-printers die met polyamide-poeder werken gaat negentig procent daarvan verloren. 3DPPM, (TU Eindhoven) bewerkt het restafval zodanig dat ongeveer de helft van dit poeder weer als grondstof in gezet kan worden. Volgende stap: opschaling proces.
  2. MyLife Technologies (Universiteit Twente) maakt pleisters met honderden minutieuze naaldjes waarmee vaccins door de huid in de patiënt gebracht worden. De naaldjes zijn zo klein dat de patiënt er niks van voelt. De naaldjes zijn van poreus keramisch materiaal gemaakt, waarvan de poriën slechts enkele miljoensten van een millimeter groot zijn. Volgende stap: proof-of-concept op een diermodel.
  3. De SolarSwing Energy (Radboud Universiteit) is een transparante, hoogrenderende energieopwekkende zonwering voor in glazen gevels en overkappingen. Volgende stap: prototype buiten testen. Verder is er een partij concreet geïnteresseerd in het aanschaffen van 350m2 SolarSwing Energy voor toepassing in de gevel van hun eigen kantoor.
  4. LUMICKS (Vrije Universiteit) brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kun je processen gaan begrijpen waarbij het DNA aangetast wordt, zoals dat bij kanker gebeurt. Slimme combinatie van microscopische technieken (onder andere microscopie met fluorescentie) en systemen om vloeistoffen op de schaal van éénduizendste millimeter te manipuleren (microfluidische systemen). Volgende stap: demonstratie-apparaat ontwikkelen.
  5. ARTPred (Erasmus MC) bepaalt met een simpele urinetest of bij een IVF-behandeling het terugplaatsen van de bevruchte eitjes tot succes zal leiden. Deze test is in klinische omstandigheden 96% betrouwbaar gebleken. Volgende stap: grotere validatie-trial. Die test kan bij zo’n 30% van de vrouwen vooraf aantonen dat de implantatie niet succesvol zal zijn en bespaart deze vrouwen een zware behandeling.
  6. Nerdalize (Rijksuniversiteit Groningen) combineert koeling voor rekencentra met de behoefte aan verwarming van woningen. Dit door computers in de vorm van verwarmings-elementen in huizen in te zetten om complexe berekeningen te doen én om de huizen te verwarmen. De huizenbezitters hebben lagere energiekosten en Nerdalize kan voor een concurrerend bedrag berekeningen in de markt aanbieden, omdat er geen gekoelde “server farms” nodig zijn.
  7. Oncodrone (RadboudUMC) een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen bij prostaat- en borstkanker afremt. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd. Volgende stap: verzamelen belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam (absorptie, verspreiding, vertering, e.d.) alsmede over de giftigheid verzamelen.
  8. Madam Therapeutics gebruikt resultaten van het LUMC en AMC om infecties door bacteriën te bestrijden met speciale eiwitten, peptides. Deze peptiden zijn geïnspireerd op een peptide die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en die bacteriën en schimmels kan doden of inactiveren. De ontwikkelde kunstmatige versies hebben eigenschappen die op speciale toepassingen zijn toegesneden. Volgende stap: proof-of-concept in klinische studies leveren voor bestrijding van de MSRA-ziekenhuisbacterie via de neus.